BIH

Sebija ponovo uhvaćena u laži, liste čekanja nisu smanjene!

Izetbegović: Hvali se nepostojećim rezultatima

Piše: A. NUHANOVIĆ

15.12.2017

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ponovo je uhvaćena u laži! Ona se, naime, prekjučer pohvalila saopćenjem za javnosti da na Klinici za kardiohirurgiju nema lista čekanja te da se posao odvija besprijekorno.  

Povod obraćanja direktorice saopćenjem je potreba da „pojasni“ razlog odlaska uglednog kardiohirurga iz KCUS-a dr. Haruna Avdagića, i to nakon što je to objavio naš list, iako ga je ona lično dovela iz Tuzle na proljeće te ga najavila kao veliko pojačanje i odmah postavila za šefa Klinike za kardiohirurgiju KCUS-a.

Odmazda direktorice

I dok Izetbegović tvrdi da u KCUS-u nema lista čekanja, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji godišnje za finansiranje operacija na Kardiohirurgiji izdvaja 8,8 miliona KM, nezvanično nam je potvrđeno da i dalje liste postoje.

- Stanje u KCUS-u, kada su operacije srca u pitanju, ništa se nije značajno promijenilo. Liste čekanja još su duge. Na čekanju je nekoliko stotina pacijenata - kaže naš sagovornik.

Tvrdi da je Zavod izdvojio sredstva za operacije kao i svake godine, i dodaje da je stanje takvo jer nema dovoljno ljekara.

- Sredstvima koje Zavod izdvaja, planirano je da se godišnje uradi 250 operacija. Dakle, nisu sredstva u pitanju. Svi smo svjesni da je veliki problem stvoren odlaskom vrsnih ljekara, evo i kardiohirurga, iz KCUS-a - kažu iz Zavoda.

Da postoje pacijenti koji čekaju na operaciju srca, potvrdio nam je jedan od uglednih kardiologa iz KCUS-a, koji je, zbog straha od odmazde direktorice, molio da ostane anoniman.

- Znam da na operaciju čeka oko 200 pacijenata. No, sigurno je taj broj veći, jer nisam imao pristup svim spiskovima. Ko god kaže da nema lista, laže. Ovaj problem ne može se riješiti preko noći. Riječ je o ozbiljnim zahvatima, tako da na Kardiologiji ima pacijenata koji sada na operaciju čekaju već nekoliko mjeseci – kaže naš izvor.

Da pacijenti čekaju operacije te da liste postoje, u avgustu je potvrdio i dr. Avdagić, koji je tada, kao šef Klinike za kardiohirurgiju, izjavio da na „Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu operaciju čeka 300 pacijenata“!



Dr. Avdagić: Veliko Sebijino pojačanje napustilo KCUS

Kako saznajemo, ništa se značajno nije promijenilo ni kada su u pitanju operacije djece sa srčanim manama. O problemu duge liste čekanja na operacije djece s urođenom srčanom manom „Avaz“ je pisao još u martu. Objavili smo spisak na kojem su navedena imena 72 djece s područja cijele Federacije, koja su operativni zahvatima trebala biti podvrgnuta u KCUS-u, ali su mjesecima ti zahvati odgađani.

Milionska sredstva

Da zastoji operacija postoje u KCUS-u, pokazuju i tadašnji, ali i sadašnji podaci Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, posebno kada se radi o djeci. Iz Zavoda su nam u martu potvrdili da im je samo u prva tri mjeseca ove godine upućeno sedam zahtjeva za izmještanje izvan BiH djece s urođenom srčanom manom, dok je u prošloj cijeloj godini takvih zahtjeva bilo šest!

Broj zahtjeva za izmještanje djece, kako su nam jučer nezvanično potvrdili iz Zavoda, a koji bi, kao hitni slučajevi, trebali biti rađeni preko njih, jer su operacije skupe, i dalje je velik.

- Zavod je iz KCUS-a ove godine dobio najviše zahtjeva za izmještanje djece vani, jer oni nisu radili operacije. Neke smo uspjeli poslati vani, a neka djeca i dalje čekaju. Ta lista iz marta, koliko god da je smanjena uz našu pomoć, nažalost još je velika, jer su došli novi pacijenti – kažu iz Zavoda.

Faksimil spiska 72 djece koja su u martu bila na listi čekanja za operaciju srca

Na naš upit šta će biti s tom djecom te može li Zavod pokriti troškove za izmještanje svih oboljelih, odgovaraju da je to nemoguće.

- Preko Zavoda prošle godine je izmješteno 23 djece. To je koštalo dva miliona i 600.000 KM - ističu iz Zavoda.


Brojke  

  • 8,8 miliona KM Zavod platio KCUS-u za kardiohirurške zahvate  
  • 6 zahtjeva KCUS u 2016. uputio Zavodu za izmještanje van BiH  
  • 7 zahtijeva KCUS u martu 2017. uputio Zavodu za izmještanje van BiH 

Otišli Omerbašić, Pandur, Kacila...

Situacija u KCUS-u, posebno kada je riječ o operacijama djece, dodatno se zakomplicirala kada je KCUS napustio najbolji dječiji kardiohirurg u BiH dr. Edin Omerbašić, koji sada radi i živi u Švedskoj. On je u februaru otišao s Pedijatrijske klinike jer direktorica Izetbegović nije željela nabaviti repromaterijal kako bi mogao raditi operacije srca.


Dr. Omerbašić: Jedini dječiji kardiohirurg više ne radi u KCUS-u

Također, KCUS je napustio dr. Sanko Pandur, ugledni kardiohirurg, kao i Mirsad Kacila, dugogodišnji šef Instituta za bolesti srca. Dok je Kacila bio u KCUS-u, godišnje se radilo oko 700 intervencija na srcu. Od toga je 350 operacija na otvorenom srcu, a ostalo su intervencije ugradnje pejsmejkera i defibrilatora.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.