BIH

Potpisan Protokol koji život znači: Bolesnici iz FBiH novo srce moći će dobiti u Hrvatskoj

Piše: T. ROKVIĆ

21.12.2017

Nakon što su teški bolesnici iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH godinama ukazivali na to koliko je donorska mreža bitna i koliko transplantacija znači onima kojima se život gasi, jučer je u Zagrebu napokon potpisan dugo očekivani Protokol o saradnji na području transplantacijske medicine između FBiH i Hrvatske. 

Kako nam je kazao predsjednik ovog udruženja Tomislav Žuljević, s velikom radošću dočekali su ovu vijest, jer će, kako ističe, to spasiti mnoge živote.

Moguće zaduženje

- Ovo znači mnogo, naročito onim osobama kojima je ostalo još malo vremena. Sada ćemo vjerovatno moći na listu urgentno staviti onoga kome je potrebna jetra, a ostalo mu je još mjesec dana života. Od Eurotransplanta ćemo lako dobiti tu jetru. Posebno mi je drago što je Protokol vezan i uz dječije transplantacije, koje su kod nas rijetke – kaže Žuljević.

Dodaje da potpisani protokol ovisi o Federaciji, jer će uzeti organi morati biti vraćeni, a bez donacije nema transplantacije, podsjećajući da se zemlja može zadužiti za najviše dvije jetre.

Koliko je potpisani protokol zaista značajan za one koji znaju da im je život na izmaku ako ne budu podvrgnuti transplantaciji, najbolje zna 41-godišnji Samir Okić iz Srebrenika, koji je danas živ zahvaljujući uspješno obavljenom zahvatu u Sloveniji.

- Srce mi je bilo vrlo slabo. Osjećao sam se toliko loše da sam morao prestati raditi kao medicinski tehničar. Nakon nekog vremena prihvatila me bolnica u Berlinu, ali su mi rekli da sam preslab za transplantaciju, pa su mi ugradili vještačko srce. Nakon toga bilo mi je bolje, ali tri i po godine kasnije stanje mi se opet pogoršalo - govori za „Avaz“ Okić.

Potpuno zdrav

Zahvat je 2015. godine uspio uraditi u Ljubljani i sada se, kaže, osjeća kao potpuno zdrava osoba. Napominje da ne zna ko je donor srca koje je dobio, jer Eurotransplant to ne govori, ali dodaje da oni koji to žele saznati, mogu uputiti anonimno pismo putem Eurotransplanta i ako porodica donora želi, može odgovoriti na pismo ili se čak upoznati s primaocem organa.

Urgentni primaoci

U Federalnom ministarstvu zdravstva podsjećaju da je Hrvatska jedna od vodećih svjetskih zemalja na području transplantacijske medicine te da se saradnja dvije zemlje temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta.

- Bit će omogućena transplantacija visoko urgentnih primatelja iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primaoce pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.