BIH

Doček Nove godine kroz vremenske zone: 2018. će prvi dočekati stanovnici Božićnog otoka na Indijskom okeanu

AFP

Piše: A.Mi.

31.12.2017

Najluđa noć u godini, doček Nove proslavlja se širom svijeta. Najčešće na javnim gradskim trgovima uz neizostavan vatromet i muziku. 

Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete. U različitim dijelovima svijeta dolazi ranije ili kasnije. 



Agencije

Prvi će u 2018. godinu zakoračiti stanovnici i posjetitelji Božićnog otoka, australskog vanjskog teritorija u Indijskom okeanu.

BiH će dočekat Novu u 24.00 sata. U 12.00 sati Novu godinu dočekat će stanovnici Novog Zelenda, dva sata kasnije Australijanci.

Britanci će za odbrojavanje biti spremni u 1.00 sat, dok će Kanađani i Amerikanci novogodišnje čestitke uputiti u pet, odnosno šest sati, za nas, već prvog januara 2018. godine.


Agencije

U 16.00 sati najljepše želje uputit će stanovnici Japana i Koreje, a sat vremena kasnije Kine.  

U 18.00 sati 2018. godinu dočekat će Indonežani i Tajlanđani, u 21.00 svi oni koji su se odlučili novogodišnje praznike dočekati u Dubajiu.

Agencije

Rusi će novogodišnje čestitke uputiti u 22.00 sata, baš kao i Saudijci. 

Ako govorimo o BiH, pojedini gradovi će imat bogat i raznovrsan program za javni doček, a nakon desetogodišnjeg izostanka javnog dočeka Nove godine u Mostaru, Mostarci će 2018. imati priliku dočekati na platou uz gradsko šetalište.

Građane glavnog grada BiH u Novu godinu uvest će Zdravko Čolić i "Crvena jabuka".

Agencije

Zanimljivosti o dočeku Nove godine širom svijeta

Ako ste odlučili dočekati 2018. godinu u nekoj od egzotičnih zemalja, onda biste trebali znati ove činjenice.

Filipini

Na dočeku je važno da imate što više okruglih stvari. Jede se okrugla hrana, posebno voće poput grožđa, nosi odjeća s uzorkom kružnica, jer kružnice podsjećaju na kovanice. Takvim se ponašanjem Filipinci nadaju prosperitetu u novoj godini.

Španija

Ako u Španiji planirate slaviti Novu godinu, pripremite se da u 12 udaraca sata u ponoć progutate 12 bobica grožđa. To će vam donijeti sreću u 12 nadolazećih mjeseci.

Ekvador 

U Ekvadoru na novogodišnju zabavu mještani donose fotografije svega što ne žele da ih prati iz stare godine u novu, i te se fotografije spaljuju.


AFP

Čile 

U čileanskom gradu Talci nakon kolektivne mise na Silvestrovo svi pučani odlaze na groblje kako bi novu godinu dočekali sa svojim mrtvima.

Portoriko

Pazite kako 31. decembra hodate ulicama Portorika jer vas mogu dobro zaliti. Naime, izlijevanje kanti vode kroz prozor simbolizira "čistku" stare godine. Domovi moraju biti iznimno čisti i ukrašeni, što je simbol čišćenja duha.

Australija

Nova godina dočekuje se uz piknik i kampiranje na plažama. Zabava počine 31. decembra, a u samu ponoć važno je da se proizvede što više buke, bilo kakvim sredstvima - zvečkama, automobilskim trubama, crkvenim zvonima, vikom i vatrometom.

Indija

Indijska Nova godina počinje festivalom svjetala koji se zove Diwali. Veoma je važno da prije Nove godine Indijci dovrše sav nedovršeni posao.

Prijatelji i porodica izmjenjuju čestitke i darove.

Japan

U Japanu na Novu godinu ne radi nijedna trgovina jer je to najvažniji praznik u godini i simbol obnove. Običaj je objesiti uže ili slamku preko pročelja kuća, što donosi sreću. U ponoć, ako ste Japanac, važno je da se od srca nasmijete. Maleni darovi s novcem otoshidamas daruju se djeci.

Japanska pošta obavezuje se da će sve čestitke poslane za 1. januar biti isporučene baš na taj dan. Budistički hramovi u samu ponoć udaraju u gongove 108 puta, istjerujući 108 ljudskih slabosti.

Bez obzira gdje je proslavili jedna je želja širom svijeta ista "Sretna Nova godina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.