BIH

Ramiz Delalić pristao svjedočiti nakon što je izgubio povjerenje bošnjačkog političkog vrha

Delalić: Ubijen 2007. godine

Avaz.ba

31.12.2017

Među mogućim motivima ubistva nekadašnjeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena 1996. godine koji su u medijima najčešće spominjani je i onaj o „Ugljenovoj kooperativnosti s Haškim tužilaštvom u vezi s dostavljanjem dokumentacije o zločinima koje su počinili pripadnici MUP-a i ARBiH u Sarajevu”.  

Tok istrage

Međutim, o toj teoriji u dokumentarnom filmu FTV-a 2012. godine objavljeno je:

- U međuvremenu je ponuđen i kontraobavještajni adut kako je Nedžad Ugljen za Haški tribunal sačinio spisak nalogodavaca zločina koji su počinili Armija Republike Bosne i Hercegovine i pripadnici MUP-a te kako je on spreman sarađivati s Tribunalom u Hagu, što je dodatno zakompliciralo tok istrage. Ili, svjedočenje Ramiza Delalića, koji je pristao svjedočiti nakon što je izgubio povjerenje bošnjačkog političkog vrha - navodi se u prilogu serijala o političkim ubistvima autorice Arijane Saračević-Helać.

Ovdje treba podsjetiti da su informacije o Delalićevom krucijalnom svjedočenju objavljene u „Slobodnoj Bosni”. Tačnije, taj sedmičnik koji je Senad Avdić morao ugasiti prije nešto više od godinu i pretvoriti u žuti portal blizak onima protiv kojih je svojevremeno najviše pisao, pa i u slučaju „Ugljen”, jedan od najekskluzivnijih tekstova objavio je 16. juna 2005. godine pod naslovom „Likvidaciju Ugljena, prema svjedočenju Ramiza Delalića, naručio je Kemal Ademović, bivši šef AID-a”.

Ugljen: Nikad rasvijetljena likvidacija

Šefovi službi

Avdiću je povod teksta bila informacija da je u to vrijeme Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu za ubistvo Ugljena otvorilo istragu protiv Enesa Pandžića, bivšeg pripadnika AID-a, i Kemala Ademovića, bivšeg direktora AID-a. Tada je, kako je pisala SB, optužnica protiv njih bila u pripremi.

Ponuđen kontraobavještajni adut kako je Nedžad Ugljen za Haški tribunal sačinio spisak nalogodavaca zločina koji su počinili Armija Republike Bosne i Hercegovine i pripadnici MUP-a

- Istraga je “tapkala u mjestu” sve dok se u Tužilaštvu nije pojavio “krunski svjedok”, ratni komandant Devete brdske brigade Ramiz Delalić Ćelo. Kako tvrde u Tužilaštvu, Delalić je pristao da svjedoči kada mu je postalo jasno da je definitivno ostao bez političke zaštite u SDA i kada su ga se odrekli šefovi policijskih i obavještajnih službi – objavila je „Slobodna Bosna” 16. juna 2005. godine.

(Sutra svjedočenje Alibabića za FTV: Haris Silajdžić dobio letvu, Herenda se našao u šahtu, Ugljen je ubijen)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.