BIH

Ljubijankić je nosio torbu s pet miliona maraka

Dizdarić: Ja sam živi svjedok da je imao torbu | General Dudaković: Nije mu poznato koliko je novca bilo | Supruga Minka Ljubijankić: Irfan je bio zabrinut | Dr. Ljubijankić u Skupštini USK: Posljednji dolazak u rodni Bihać

Piše: E.D.A.

9.1.2018

U nastavku priloga o tragediji u kojoj je 28. maja 1995. godine život izgubio nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH dr. Irfan Ljubijankić i još šest ljudi, u dokumentarnom serijalu autorice Arijane Saračević-Helać, emitiranom na FTV-u 2012., pojašnjeni su motivi posljednjeg Ljubijankićevog dolaska u rodni Bihać.


Zamjena novca

- Posljednji dolazak u rodni Bihać dva dana prije ubistva dr. Irfana Ljubijankića motiviran je konstituirajućom sjednicom Skupštine USK na kojoj je on svojim prisustvom i autoritetom pomogao da funkciju prvog predsjednika Unsko-sanskog kantona dobije Mirsad Veladžić.

Poznato je da je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata dobio donaciju iz Saudijske Arabije koja je isključivo bila namijenjena borcima. Borci taj novac nikada nisu dobili.

Dr. Ljubijankić je trebao u Sarajevo proslijediti značajne dokumente o raznim zloupotrebama tokom rata, prije svega o nedozvoljenoj trgovini svim i svačim. Osim toga svjedoci tvrde da je ministar sa sobom radi zamjene novca ponio torbu u kojoj se nalazilo pet miliona njemačkih maraka - objavljeno je u prilogu te su donesena svjedočenja najbližih članova Ljubijankićeve porodice, prijatelja i saradnika.

Dizdarić: Ja sam živi svjedok da je imao torbu | General Dudaković: Nije mu poznato koliko je novca bilo | Supruga Minka Ljubijankić: Irfan je bio zabrinut | Dr. Ljubijankić u Skupštini USK: Posljednji dolazak u rodni Bihać

Minka Ljubijankić supruga Irfana Ljubijankića:

- On se nasekirao puno zbog jednog čovjeka... ne bih ga sad imenovala, tog. Kad je donio taj novac, on mu je rekao da treba pod hitno novac odnijeti u Korpus i da se dadne borcima. Međutim, jednom prilikom, kasnije je pitao tog je li taj novac predat. On je rekao da nije. Irfan je, kažu, došao blijed kao zid u Ministarstvo i napravio dreku gdje je taj novac. To su bili silni novci...

Mjesto pada

Ibrahim Dizdarić, saradnik Irfana Ljubijankića:

- Imao je torbu! Ja sam živi svjedok da je imao torbu i da vam kažem: Imao je torbu sa starim novčanicama „dojče” markama. Da budem precizan do kraja, nije mi rekao koliko je, ali pretpostavljam da se radilo o pet miliona maraka.

General Atif Dudaković, komandant Petog korpusa Armije RBiH:

- Ja ne znam koja je tačno količina (novca koji je stigao za odbranu bihaćkog kraja, op. a.), ali mislim da je veća, starog novca za plate vojnika, nije toliko, pet miliona. Stavljene su torbe u helikopter da se novac promijeni. Kasnije su se čule neke priče od očevidaca na onim prostorima... Vjerovatno je novac rasut, nešto je uništeno, nešto je zaplijenjeno, međutim, znajući gdje je pao (helikopter), novac da se vrati, to je iluzija – rekao je general Dudaković za FTV 2012. godine

Reakcije predstavnika tadašnje bh. i krajiške vlasti

Veladžić: Prema njemu, priče su „stvar mašte”

Silajdžić: Tvrdi da je helikopter pogođen

Mirsad Veladžić, prvi predsjednik USK:

- Gledajte, u tim situacijama ljudima je mašta jako široka. Dosta stvari pričaju, izmišljaju itd., do nevjerovatnih, nije to samo za slučaj rahmetli Irfana, tako se i za komandanta, generala Nanića, isto razvijaju raznorazne priče. I to se vezuje za ljude za koje bi čovjek rekao da su bili jedno. Međutim, poslije se razvija priča kao imao neko potrebu da se tako nešto ružno dogodi – tvrdio je za FTV Veladžić.

U istoj emisiji o pogibiji Ljubijankića i njegova tri saputnika i tri člana posade iz helikoptera govorio je i nekadašnji predsjednik Vlade RBiH.

Haris Silajdžić, bivši premijer RBiH:

- Koliko znam, helikopter je pogođen namjerno. Mislim, ne znam zašto bi to bila misterija. Snimci su postojali i sasvim su jasni i decidni da je u pitanju bilo gađanje tog helikoptera i mislim da to nije čak nikad ni demantirano.

(Sutra: Kome je smetao dr. Mensur Šabulić koji je poginuo zajedno s Ljubijankićem)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.