BIH

Ljubijankićeva molitva za Bosnu

Jednu od najljepših molitvi posvećenih Bosni u ovom spotu dr. Ljubijankić otpjevao je u Bijeloj džamiji u Bužimu: „Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem: Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu”!

Piše: E.D.A.

11.1.2018

Duboka patriotska crta nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH, dr. Irfana Ljubijankića također je našla zasluženo mjesto u drugoj epizodi dokumentarnog serijala o političkim ubistvima autorice Arijane Saračević-Helać, koji je krajem 2012. godine emitirala Federalna televizija (FTV) pod naslovom “Predmet Ljubijankić”. 

Ponosni Bišćanin

U prilogu je emitirana izjava dr. Ljubijankića:

- Bihać, bihaćki okrug i Peti korpus su već stekli jednu psihološku dimenziju potpore za običnog čovjeka u Bosni i Hercegovini i više ne treba mnogo govoriti. Čim se spomene ime Bihać, već ono nešto znači i određuje za bosanskog čovjeka. Ja, kao Bišćanin, time sam ponosan - govorio je dr. Ljubijankić, a u nastavku je emitiran i spot u kojem on svira klavir i pjeva svoju pjesmu „Molitva za Bosnu”.

Jednu od najljepših molitvi posvećenih Bosni u ovom spotu dr. Ljubijankić otpjevao je u Bijeloj džamiji u Bužimu, a stihovi glase:

„Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu od ovih ljudi zvijeri!

Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem:

Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu! Bože, čuvaj Bosnu!

Spasi nam ovo malo duše, s ljubavlju mržnju nek’ sprži…

Ja evo umirem, s imenom Tvojim, nek’ Bosna moja živi i ime Tvoje slavi, i molitve Ti moli:

Spasi nam, Bože, ovo duše! Spasi nam, Bože, ovo duše, s ljubavlju mržnju nek’ sprži!

Ne daj da krvnici pomen Tvoj ruše, nek’ Bosna moja živi i ime Tvoje slavi, i molitve Ti moli:

Spasi nam, Bože, ovo duše! Bože, čuvaj Bosnu! Spasi nam, Bože, ovo duše!

Čuvaj nam, Bože, Herceg-Bosnu… Čuvaj nam, Bože, ovo duše, spasi nam, Bože, Herceg-Bosnu… Čuvaj mi, Bože, ovo duše… Bože, čuvaj Bosnu!”

Ovu pjesmu, inače, dr. Ljubijankić napisao je u Bihaću 1993. godine. Pojam Herceg-Bosna, naravno, korišten je u tradicionalnom, poetskom smislu, a radi izbjegavanja pogrešnih konotacija treba naglasiti da je tekst nastao prije pokušaja da se pod istim imenom stvori paradržavna tvorevina Mate Bobana i njegovih sljedbenika.

Ratna fotografija generala Dudakovića i dr. Ljubijankića

Bio u nemilosti 

U nastavku priloga FTV-a svjedoče Ljubijankićevi prijatelji.

Besim Dizdarić, komandant Patriotske lige USK:

- Rahmetli Irfan je svoj život u ovom periodu od 1992. do 1995. podredio jednoj stvari – ideji Bosne i Hercegovine kao samostalne, nezavisne države. On je i osnivač Patriotske lige ovdje i uvijek je bio na čelu ovih naših dešavanja. Pogotovo je 1993. u periodu „autonomije” puno smetao nekim ljudima, a i kasnije tokom njegove uloge ministra vanjskih poslova države Bosne i Hercegovine. On je izgubio život obavljajući tu dužnost.

General Atif Dudaković, komandant Petog korpusa Armije RBiH:

- Sjećam se obilaska i nošenja uniforme od strane dr. Ljubijankića prilikom dolaska u jedinice, odnosno pokušaja njegovog izjednačavanja s vojnicima, da pokaže tu prisnost s pojedincima.

Dizdarić: Puno smetao nekim ljudima

Mene je sa njim bliže upoznao službeno general Dreković, ali i moj pomoćnik za moral tada Alaga Ajdinović kada je Ljubijankić 1993. godine došao malo u političku, ja bih rekao, nemilost, zbog pojedinaca koji nisu prepoznavali odnose snaga regije, koji nisu prepoznavali šta je iza brda, odnosno šta je u budućnosti, a ja bih mogao reći, ni našu prošlost - svjedočio je za FTV general Dudaković, koji je imao priliku da se druži s dr. Ljubijankićem te su u slobodno vrijeme često igrali i šah. 

Kao da je poslan s neke planete

Ljubijankić: Dok je govorio, bio je tajac

Minka Ljubijankić, supruga rahmetli Irfana Ljubijankića:

- Iz razgovora s ljudima s kojima je bio u tom periodu, svi su mi rekli da je on izgledao isto kao da je, što kažu, poslan s neke planete tu da on njih smiri. Kad im je držao govor, kažu da bi jednostavno tada nastupio toliki tajac i kao da su svi pretpostavili da je to njegovo nešto zadnje. Mi smo se čuli kad je on bio u Bihaću i rekao mi je da je jako umoran, da se treba vratiti što prije, ali da će ostati još dan-dva – sjećanja su Ljubijankićeve supruge.

(Sutra: Gdje je nestalo tijelo pilota Dudajeva) 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.