BIH

Brojni problemi zbog neuobičajeno toplog vremena: Proljeće u januaru donijelo visok pritisak, infekcije, srčane probleme

Dom zdravlja Tuzla: Povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama

Piše: E. D. A.

11.1.2018

Sunčani januar i temperature iznad prosjeka, koje su više primjerene proljeću, uzrokovale su zdravstvene probleme građanima s povišenim pritiskom i srčanim tegobama.

Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kaže da broj pacijenata još nije izraženo povećan, ali da to nije nikakvo mjerilo.

Upale grla

- Težina oboljenja, odnosno bolesti zbog kojih se javljaju pacijenti u Hitnu pomoć pravi su pokazatelji. Ovakvo vrijeme donijelo nam je više pacijenata s povišenim pritiskom i srčanim tegobama. I kod pacijenata koji imaju redovnu terapiju javljaju se oscilacije u krvnom pritisku – kazala je Softić-Taljanović.

Temperature više od prosjeka u Tuzli su uzrok povećanog broja pacijenata s respiratornim infekcijama, upalom grla i pojačanim kašljem, kazao je za „Avaz“ Hajriz Alihodžić, specijalista urgentne medicine u tuzlanskom Domu zdravlja.

U ambulantama u Goraždu najviše je pacijenata sa srčanim problemima i upalom pluća.

- Uglavnom građani traže pomoć zbog kardiovaskularnih oboljenja, a javljaju nam se i hronični bolesnici - kazala nam je dežurna doktorica u Urgentnom centru u Goraždu Emina Cedić.

Brojni simptomi

U zeničkom Domu zdravlja navode da do sada nisu zabilježeni slučajevi oboljelih od gripe.

- Naši ljekari u posljednje vrijeme uglavnom se susreću s virozom koja simptomima podsjeća na blažu gripu. Ima i pacijenata s hunjavicom ili infekcijom gornjih respiratornih puteva, koji nisu specifični za gripu – kažu u Domu zdravlja.

Preporuke ljekara 

- Građani trebaju konzumirati manje jaku hranu i mlaku tečnost. Preporuka je i blaga šetnja, što će pospješiti cirkulaciju, odijevanje u skladu s vremenskim uvjetima - kazala je Softić-Taljanović.

Ograničene posjet u mostarskoj bolnici

Južina i za ovo doba godine izrazito toplo vrijeme pogoduju virozama i prehladama, pa je u mostarskim ambulantama posljednjih dana povećan broj pacijenata.

- U ambulantama obiteljske medicine znatno je povećan broj pacijenata zbog učestale pojave infekcija gornjih dišnih putova. Najčešće se radi o prehladama, a za sada se sporadično javljaju i slučajevi gripe. Nerijetko su zabilježeni slučajevi upale sinusa, srednjeg uha i upale pluća. Zahvaćene su sve dobne skupine, a najčešće su to djeca i osobe srednje životne dobi - kazala je za „Avaz“ Edita Černy-Obrdalj, šefica Odjela porodične medicine Doma zdravlja Mostar.

Zbog očekivane epidemije gripe Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar do daljnjeg ograničava redovne posjete bolesnicima.

- Posjete se mogu odobriti samo u nužnim slučajevima, što znači da samo jedna osoba dnevno može dostaviti lične stvari i potrebnu medicinsku dokumentaciju, uz nošenje respiratorne maske - rekli su nam iz SKB-a Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.