BIH

Mještani Vrselja zahvalni dobrim ljudima, pomogao i Radončić

Mještani pokrenuli akciju kako bi renovirali džamiju ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

11.1.2018

Mještani Vrselja kod Zenice konačno su dočekali da obnove mjesnu džamiju, a sve zahvaljujući dobrim ljudima. 

Džamija je, kako kaže mještanin Nijaz Dizdarević, sagrađena još prije rata. Godine su učinile svoje, pa ju je bilo neophodno obnoviti.

Bolji uvjeti

- Pokrenuli smo akciju da renoviramo džamiju. Radili smo „presvlačenje“ munare, umjesto krova stavili smo kubeta, a potom smo stiroporom obložili džamiju. Sada imamo dosta bolje uvjete za namaz – kaže Dizdarević. 

Iako je ispočetka bilo teško, s obzirom na to da su imali problema s finansijama, na kraju se našao donator koji im je pomogao da radove privede kraju.

U adaptaciji su, uz mještane, učestvovali i drugi dobri ljudi koji su simbolično uplaćivali od 10 do 100 ili 200 KM, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ipak, najveću donaciju od 20.000 KM, zahvaljujući kojoj je adaptacija džamije uspješno i realizirana, dobili su od Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost BiH.

- Neizmjerno smo mu zahvalni što je uplatio sredstva sa svog ličnog računa. Bilo je političara kojima smo se obraćali za pomoć, ali niko nas nije htio ni saslušati, a kamoli pomoći. Zahvaljujući utopljavanju džamije, uštede na grijanju su ogromne – ističe Dizdarević.

Nova donacija

Mještani su posebno sretni što će sada moći napraviti i mektepsku učionicu i abdesthanu s mokrim čvorovima, a to planiraju s početkom proljeća.

Budući da džamija nikad nije svečano otvorena, kazali su nam kako imaju želju da upravo lider SBB-a dođe u Vrselje na otvorenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.