BIH

Demobilisani borac Kavača: Baraka je za mene dvorac, ja bolje ne tražim

Jusuf pokazuje mokre zidove: Nama je i ovo dobro ( F. Fočo)

Piše: T. ROKVIĆ

12.1.2018

Četrdesetpetogodišnji samohrani otac Jusuf Kavača prekjučer se šokirao kada je dobio rješenje za deložaciju iz barake u sarajevskom naselju Pofalići, u kojoj živi sa 12-godišnjim sinom Daninom. 

Sin je šehida, demobilisani borac, a da bi on i sin preživjeli, snalazi se, kaže, kako zna i umje. Radi sve, gdje god ga neko pozove. Dodatnu brigu Jusufu predstavlja i to što mu je sin obolio od hiperinzulinemije pa je svaki stres za njega izuzetno rizičan.

- Službenik mi je uručio obavijest o deložaciji u prisustvu policije, ali su na kraju rekli da je iseljenje trenutno odgođeno. Mogu opet doći za nekoliko dana. Rekli su nam da „Željeznice FBiH“ potražuju ovu baraku, staru 60 godina, a zapravo me izgoni Kanton, koji bi trebao rješavati pitanja nezbrinutih boraca - govori za „Avaz“ Kavača, pitajući se kako je moguće da se vlast tako odnosi prema borcu.

Naglašava da baraka u kojoj živi prokišnjava, ali da je ona za njega dvorac i da ne traži ništa bolje.

Danin kaže da ga je cijela situacija potresla i da se zbog svega osjeća vrlo ružno.

- Ne mogu da spavam. Bio bih sretan da nam se ovo više ne ponavlja i da sve bude kao prije - rekao je on.

Bio teško ranjen  

- Živim ovdje 25 godina i nemam gdje otići, a vlasti stalno govore da su im borci prioritet. U ratu sam teško ranjen. Samo tražim da mi riješe stambeno pitanje - poručuje Jusuf.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.