BIH

Ibrahim Dizdarević, prijedorski ugostitelj, pokazao da cijeni susretljivost: Sve komšije, uz pozivnice, okupio na večeri zahvalnosti

Taim sa svojim komšijama: Oslonjeni jedni na druge ( D. Stojnić)

Piše: M. Zg.

14.1.2018

Ibrahim Dizdarević, poznatiji po nadimku Taim, koji vodi porodični restoran u Raškovcu kod Prijedora, priredio je večeru zahvalnosti za sve svoje komšije. Na vrata im je, prije toga, odnio pozivnice. Kako govori, poželio je da im zahvali na susretljivosti. 

- Imam predivan komšiluk, kakav čovjek samo može poželjeti. U sezoni, kada su gužve i ima mnogo ljudi, oni otvaraju svoja dvorišta, pa čak i garaže, da moji gosti mogu tu parkirati automobile. Nikad nije bilo nikakvih problema s tim divnim ljudima. Zato sam i poželio da im se odužim ovom večerom. Nema gdje nisam živio, ali ovakvog komšiluka zaista nigdje nema - kaže Taim, koji će tradiciju komšijskog druženja nastaviti, kako obećava, najmanje dva puta godišnje.

U međuvremenu će za svoje komšije organizirati momačke, djevojačke večeri, gledanje utakmica ili obična druženja kako bi se bolje upoznali.

A na večeri - ugodna atmosfera. Neki se znaju godinama, neki malo manje, ali svi zajedno cijene Taimov gest. Muhiba Bešić-Olinger (Ollinger) kaže da je prijatan, uslužan, vrijedan, da poštuje svoj komšiluk. Isto misli i Dražen Vrhovac, koji je na večeru zahvalnosti stigao u društvu svojih najbližih.

- Osjećamo tu toplinu, dobrodošlicu čovjeka koji želi da uspije u svom poslu. Kao komšije, tu smo da pomognemo, da svi zajedno uspijemo – kaže Vrhovac.

U restoranu, na večeri zahvalnosti, nije bilo politike ni priče o tome ko se kojim poslom bavi. Ni novčanik nikome nije trebao.

- Ovdje smo samo gosti jednog divnog restorana. Svi smo blizu, jedni do drugih i oslonjeni smo jedni na druge. To je najvažnije u ovom trenutku – kazala je Azra Pašalić.

Neobično druženje komšija, tako rijetko u bh. prilikama, potrajalo je dokasno navečer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.