BIH

Otac i sin realiziraju projekte od nekoliko stotina hiljada eura: Muhamed i Emir Pandur u Tuzli oživljavaju stare luksuzne aute

Emir i Muhamed Pandur: Sve je počelo iz hobija

Piše: N. KATICA

14.1.2018

Otac i sin Muhamed i Emir Pandur iz Tuzle u svojoj radionici bave se restauracijom starih luksuznih automobila. Kako nam je rekao Emir, rade nepunih deset godina, a kroz njihovu radionicu prošli su mnogi luksuzni auti, a nerijetko je da neki od njih dostižu vrijednost i od nekoliko stotina hiljada eura.

Priznati u Evropi

- Sve je počelo iz hobija, a sada smo dostigli nivo koji je priznat u cijeloj Evropi. Ljudi su prepoznali naš rad i trud. Najveći fokus nam je evropsko tržište. Nabavka dijelova je, nažalost mukotrpan proces, jer naša zemlja nije članica Evropske unije, a i kada ljudima kažeš da si iz BiH, uslijedi dosta pitanja i sumnji – rekao je Emir.

Prošle godine su radili na restauraciji Porschea 911 iz 1965. godine, a kako Emir ističe, ovo je bio najzahtjevniji projekt na kojem su radili te dodaje da su ponosni što su uspjeli da ga uspješno okončaju.

- Više do 80 posto metalnih površina ovog automobila bilo je uništeno, nekoliko radionica je odbilo da radi na njemu, a kada je stiglo kod nas, prihvatili smo izazov i uradili najbolje što smo mogli. Rad je bio zanimljiv, jer je ovo prva serija 911-ke ikada napravljena. Kako je ovo posebna izvedba i po svim specifikacijama koje su dostupne, postoje samo dva ovakva Porschea u svijetu – kazao je Emir.

Jedan od prethodnih projekata Jaguar iz 1960.

Dva ovakva Porschea postoje u svijetu

Kvalitet rada

Planova za budućnost je mnogo, ističe Emir te dodaje da bi voljeli da rade više Porschea te da se jednog dana prošire kako bi istovremeno mogli raditi i četiri vozila. Kvalitet njihovog rada je prepoznat, a najbolji pokazatelj toga je činjenica da nemaju slobodnog termina u naredne tri godine. Jedan od prethodnih projekata bio je Jaguar iz 1960. godine.

Svako vozilo je izazov

- U desetak godina našeg postojanja, radili smo na različitim projektima, bilo je kompletnih restauracija, a i jednostavnijih popravki, koje su uključivale, recimo, samo farbanje. Kada se sve sabere, možda smo uradili pedesetak automobila, a svaki je bio izazov za sebe – kaže Emir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.