BIH

Istraga je krenula u dva pravca

Avaz.ba

17.1.2018

Trenutak i prve minute nakon eksplozije u kojoj je 16. marta 1999. godine u sarajevskom naselju Ciglane razneseno službeno vozilo tadašnjeg doministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara, njegov vozač Željko Ćosić opisao je u nastavku ispovijesti za dokumentarni serijal FTV-a autorice Arijane Saračević Helać. Podsjetimo, Leutar je podlegao teškim povredama 28. marta 1999. u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Visio kroz vrata

Željko Ćosić, vozač Joze Leutara:

- Ja sam visio kroz vrata, jer me eksplozija izbacila, tako da su mi noge ostale unutra, a glava mi je bila vani. Kada sam pokušao da dođem sebi i ustanem, vidio sam kroz maglu, jer sam sav bio opečen i ranjen od tih gelera i svega, da je pokojni doministar ostao na sicu. Onda sam tražio pomoć... Pokušao sam ga izvući i izvukao ga vani, ali nisam imao više snage, jer su mi stradale i noge, a nisam smio dignuti glavu zbog tih kugla koje su ostale u glavi. Uglavnom, stravično. Stravično je to doživjeti i slučajno preživjeti, a još je stravičnije šta se desilo poslije svega toga – izjavio je Ćosić, očigledno potencirajući činjenicu da je Leutar podlegao, a on kao vozač u kasnijem montiranom procesu bio jedan od optuženih za smrt doministra.

Rukovodstvo HDZ-a BiH donijelo odluku o povlačenju hrvatskih dužnosnika iz državnih institucija

U eksploziji 16. marta 1999. godine u sarajevskom naselju Ciglane razneseno službeno vozilo tadašnjeg doministra unutrašnjih poslova FBiH

U prilogu FTV-a dalje se podsjeća kako je odmah nakon što je Leutar preminuo rukovodstvo HDZ-a BiH održalo sastanak.

- Donijeli su zaključke koji su među bosanskim Hrvatima, ali i vjerskim autoritetima naišli na negodovanje. Posebno u dijelu koji se odnosio na povlačenje hrvatskih dužnosnika iz državnih institucija.

Mali čovjek pati

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, izjava od 30. marta 1999. godine:

- To je jedna ekscentričnost, jedni napadaju, drugi se pate, a mali čovjek pati. Recimo, dok je HDZ donosio takve zaključke, napuštajući vlast, dotle drugi daju vrlo neugodne izjave da je on sam sebe ubio, daju takve nebulozne izjave, a onda opet drugi izjavljuju kako nema nikakve ugroženosti, što je vrlo netočna stvar – izjavio je Kardinal Puljić. 

Kardinal Puljić: Neki su davali i nebulozne izjave da je Leutar sam sebe ubio

U ovom dijelu priloga zaključuje se da je istraga krenula u dva pravca: „prema radikalnim islamskim strukturama i prema hrvatskim radikalnim krugovima”.

Žilić o reformama  

Žilić: Ključni zadaci

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH:

- Mi smo zajednički izvršili reformu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i uspostavili zajedničko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U tom periodu smo uspjeli da uvedemo registarske tablice za motorna vozila u Federaciji i Republici Srpskoj zajedno s predstavnicima RS. Uveli smo zajedničke pasoše u Federaciji i Republici Srpskoj i zajedničke lične karte, odnosno zajednički projekt CIPS-a, koji je ujedinio sve podatke građana u okviru Bosne i Hercegovine. To su u tom periodu bili ključni reformski zadaci koje smo mi zajedno uradili vrlo korektno i profesionalno - iznio je Žilić u emisiji FTV-a.

(Sutra: Zašto „Igmanska grupa” nije zadržana i ko je vršio opstrukcije)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.