BIH

Spahić: SDA nam je ukrala sedam miliona KM i njima kupuje glasove

Borci na prošlogodišnjim protestima: Ponovo će doći pred Vladu

Piše: E. HALIMIĆ

17.1.2018

Stranka demokratske akcije, preko svog ministra Salke Bukvarevića i njegovih savjetnika, ukrala je sedam miliona KM koji su bili namijenjeni socijalno ugroženim borcima i tim novcem po selima i manjim mjestima u BiH kupuju glasove na predstojećim izborima, kazao je za „Avaz“ Šaban Spahić, predstavnik boraca iz Zenice. 

Manja mjesta

On je i jedan od potpisnika sporazuma s Bukvarevićem iz jula prošle godine o rješavanju problema boračke populacije u FBiH.

Dodao je da definitivno zna da su, kako kaže, poltroni SDA obilazili sela i manja mjesta po FBiH i nagovarali ljude da glasaju za SDA, a da će za to dobiti jednokratnu pomoć od sredstava koja je Vlada FBiH izdvojila za rješavanja statusnih pitanja boračke populacije.

- To su radili savjetnici Bukvarevića. U Zenici i drugim gradovima nisu mogli prosperirati, dok su iz svih sela predali te zahtjeve. Zna se čija su ta sela, sve je to SDA. Iskoristili su ovih sedam miliona za svoju izbornu kampanju. Ogorčeni smo - poručio je Spahić.  

Spahić: To su radili Bukvarevićevi savjetnici

Istakao je da će borci sigurno izaći na proteste te da u februaru „slijedi haos, jer borci više nisu sami i svaki dan dobivaju podršku sa svih strana“.  

Prema Spahićevim riječima, sporazumom je bilo dogovoreno da borci mjesečno, a do stjecanja penzije ili zapošljavanja, dobivaju novčanu pomoć.

Mjesečna primanja

 - Oni su to promijenili i sada pričaju o jednokratnoj novčanoj pomoći koju je svih 15 potpisnika sporazuma u ime 15 bh. općina odbilo. Međutim, sada se pojavljuje priča da se za tu pomoć prijavilo između 20.000 i 30.000 boraca. Nećemo odustati od onoga što je dogovoreno, a to su mjesečna primanja za socijalno ugrožene borce – naglasio je Spahić.

Patkovića niko ne poštuje

Spahić je dodao da sada iz Vlade ponovo lažu da nema ovog novca jer nije usvojen budžet, a predviđenih sedam miliona KM povučeno je rebalansom.

- Taj novac sada se gubi. Međutim, neće ni Bukvarevićeva, a ni Patkovićeva (Šerif, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH, op. a.) do zore. Ne znam ko je Patkovića postavio na tu funkciju. Nećete naći nijednog pravog borca koji će o njemu nešto lijepo reći. Kad je Bukvarević sa svitom dolazio u Zenicu, bio sam u općinskoj sali, ali kad je Patković izašao za govornicu, sala se iste sekunde ispraznila. Toliko o tome kakav je on čovjek i koliko ga borci poštuju - poručio je Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.