BIH

Ogorčeni roditelji djece kojima je u Zvorniku uskraćeno pravo na bosanski jezik: Ovo je nastavak etničkog čišćenja Bošnjaka u RS

Dedić: Krši se Ustav BiH

Piše: A. Nu.

18.1.2018

Problemi bošnjačke djece u Republici Srpskoj u vezi s pravom da u školama uče bosanski jezik nastavljeni su i u ovoj školskoj godini. 

Nakon Konjević-Polja i Vrbanjaca problem se pojavio i u Zvorniku. 

Svi šute 

I dok je na sceni očigledno kršenje ljudskih prava, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS navode da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u tom entitetu u pedagošku dokumentaciju upisuje naziv jezika u skladu s Ustavom RS i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja, a koji, kako tvrde, ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik. 

Zbog ovakvih stavova roditelji iz područnih škola u Zvorniku poručuju da njihova djeca neće ići u školu ako neće izučavati bosanski jezik.

Vehid Dedić, član Vijeća roditelja djece iz Konjević-Polja, komentirajući slučaj zabrane izučavanja bosanskog jezika u područnim školama u Zvorniku, kazao je za „Avaz“ da je na sceni nastavak etničkog čišćenja Bošnjaka u RS.

- Time što našoj djeci brane bosanski jezik krše osnovna ljudska prava. Na djelu je diskriminacija naše djece, a svi šute – kaže Dedić te dodaje da se ovim krši Ustav BiH.

I potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je osporavanje prava bošnjačkim đacima u RS na bosanski jezik nastavak kontinuirane diskriminacije koja se provodi godinama na prostoru ovog entiteta kako bi se izvršio pritisak na ove roditelje i djecu da napuste RS.

Jasan cilj 

- Ukoliko idemo na potpuno, doslovno i dosljedno provođenje onoga što piše u Ustavu RS, onda bi bilo logično da, ako se piše „jezik bošnjačkog naroda“, navodi i „jezik srpskog naroda“ ili „jezik hrvatskog naroda“. Ovako se diskriminacija vrši samo nad Bošnjacima s jasnim ciljem - rekao je Salkić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.