BIH

Kako je Bećirović pomogao da zvaničnici zadrže 540.000 KM

Bećirović: Je li disciplinirao stranačku kolegicu

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

19.1.2018

Trojica članova Predsjedništva BiH i ove će godine moći iz budžetske rezerve podijeliti svaki po 120.000 KM bez ikakvih kriterija i bez obaveze da bilo kome objašnjavaju zbog čega je baš neko po njihovom ličnom odabiru zaslužio da dobije novac poreznih obveznika. 

Istovremeno, iznose iz istih budžetskih sredstava od po 60.000 KM pojedinačno moći će, kao i do sada, nekontrolirano dijeliti predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i dvojica njegovih zamjenika.

Ignorirao poziv  

Prijedlog Kluba poslanika SBB-a, u vidu amandmana na ovogodišnji budžet institucija, da se ova privilegija ukine i da se ovaj novac u ukupnom iznosu od 540.000 KM usmjeri kategorijama kojima je neophodan, odbijen je.

Osim SDA, SDS-a i HDZ-a, koji na sjednici Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za finansije i budžet nisu htjeli podržati ovaj amandman, a poslije ga je odbio i Dom, zapanjujuće je da se tome najviše usprotivio Damir Bećirović, poslanik DF- a.

Bećirović se i potpuno oglušio na zvanični poziv i prijedlog SBB-a da su oni saglasni da onda kada se ukine dodjela  540.000 šestorici zvaničnika, od tih sredstava bude izdvojeno 200.000 KM za nabavku narukvica za djecu s autizmom.

Osiguravanje sredstava za nabavku tih narukvica svojim amandmanom predložila je zastupnica DF-a Maja Gasal–Vražalica. Ona se, iako je prisustvovala sjednici Komisije, nije očitovala o prijedlogu SBB-a, čiji su ga poslanici ponovili više puta.

Licemjerno ponašanje

Dan poslije Gasal-Vražalica u medijskim je istupima iskritizirala sve one koji nisu podržali njen amandman, na šta, svakako, ima pravo.

No, licemjerno je što je zastupnica DF-a prešutjela da je njen stranački kolega Damir Bećirović u značajnoj mjeri odgovoran kako za to što privilegije zvaničnicima u iznosu većem od pola miliona maraka nisu ukinute, tako i što je propala šansa da ta sredstva budu iskorištena za nabavku narukvica za djecu s autizmom.

Svakako da je amandman Gasal-Vražice za nabavku narukvica za svaku pohvalu.

Ali, pošteno bi bilo reći i priznati da je onog trenutka kada je njen stranački kolega Bećirović povišenim tonom odbio bilo kakvu mogućnost dogovora sa SBB-om o tome da se „uzme od onih koji imaju previše, a da onima kojima je potrebno“, i ona zašutjela i nije se ni pokušala izboriti da njen amandman prođe.

Je li to discipliniralo Gasal-Vražalicu pa je ustuknula od bilo kakvih daljnjih pokušaja, ostalo je nepoznato.

Nedostajao jedan glas  

Samo jedan glas u Predstavničkom domu nedostajao je da se zvaničnicima ukine privilegija od ukupno 540.000 KM. Za razliku od prijedloga DF-a, za SBB-ov prijedlog bila je osigurana entitetska većina, ali zbog, između ostalog, i suzdržanosti DF-a, ne i opća.

Inače, Gasal-Vražalica tražila je da se novac za nabavku narukvica za djecu s autizmom skine iz budžetskih sredstava namijenjenih kulturi. 

SBB je pak, svojim dodatnim amandmanima, predlagao  da se od sredstava koja bi bila ukinuta šestorici političara, osim djeci s autizmom, pomogne oblastima nauke, kulture i sporta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.