BIH

Optužnica se temeljila na izjavi silovatelja i dokazanog kriminalca

Najveći sudski skandal u modernoj historiji Bosne i Hercegovine okončan je 12. novembra 2002. godine oslobađajućim presudama za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Comu, Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jedinka Bajkušu i Marija Miličevića

Piše: E. D. A.

19.1.2018

- Jedini sudski proces koji je vođen zbog ovog stravičnog ubistva, a koji se pokazao kao najveći sudski skandal u modernoj historiji Bosne i Hercegovine okončan je 12. novembra 2002. godine oslobađajućim presudama za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Comu, Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jedinka Bajkušu i Marija Miličevića. 


Svjedok broj 30

Konstatirano je ovo u trećoj epizodi FTV-ove emisije “Politička ubistva”, u kojoj je autorica Arijana Saračević-Helać tematizirala slučaj atentata izvršenog u martu 1999. godine na federalnog doministra policije Jozu Leutara.

Galijatović: Zaštićeni svjedok čiji iskaz je činio labavu optužnicu

- Više nego labava optužnica se temeljila na izjavi zaštićenog svjedoka broj 30 Merima Galijatovića, silovatelja i dokazanog kriminalca koji je za svoje lažno svjedočenje protiv šestorice Hrvata na osnovu tadašnje brzopotezne odluke Federalnog ministarstva finansija dobio 250.000 KM od obećanih čak milion – objavio je FTV, a dalje u emisiji se redaju svjedočenja. 

Karkin: Imao sam strahovite probleme i otpore

Ćosić: Samo su se bavili pitanjem ko je šta sklonio

Željko Ćosić, vozač Joze Leutara:

- U sudskom postupku koji je trajao nekih dvije godine, otprilike, a uglavnom bilo je nekih 115 rasprava, nije iznesen dokaz o počiniocima atentata ili počiniocu, nego su izneseni samo dokazi ko je sklonio dokaze, ko je sklonio ovo, ko je sklonio ono... Znači, samo je dokazivano, konstantno, da je neko radio protiv sustava.

Teret odbrane

Fahrija Karkin, advokat:

- Ja sam u tom predmetu branio Dominika Ilijaševića Comu. On nije bio prvooptuženi. Međutim, prva dvojica optuženih su u tom predmetu bili u bjekstvu. Formalno u bjekstvu, odnosno bili su u Zagrebu. Tako da je teret odbrane bio upravo na Ilijaševiću, a onda i na meni, jer je bio najistureniji.

Od početka sam ja tu imao strahovite probleme i otpore da budem u tom predmetu kako od bošnjačke tako i sa hrvatske strane.

Advokati, i to oni kvalifikovaniji, jači, pisali su javno po novinama da ću ja odigrati jednu malu početnu rolu i da ću biti onda istisnut, jer će doći tu pravi hrvatski advokati da brane - iznio je Karkin, koji je u ovom slučaju, ipak, ostao do kraja, odnosno do oslobađajuće presude koju je donio poznati sarajevski sudija, rahmetli Salem Miso.

Leutar: Nikad rasvijetljeni atentat

Od koga je trebalo početi

Željko Ćosić, vozač Joze Leutara:

- A u tom spisu stoje apsolutno imena i prezimena svih ljudi koji su pripremali svjedoka, koji su radili te mutne poslove, tako da bih ja najprije od njih počeo.

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.