BIH

Penzioner Ismet Šahinović iz Pričana hobi pretvorio u biznis: Metalostrugar izrađuje drveno posuđe kakvo se u BiH koristilo u prošlom stoljeću

Kao metalostrugara, uvijek ga je zanimala obrada drveta

Piše: D. PUCAR

22.1.2018

Drveno posuđe nekad je, uz glineno, bilo neizostavan dio bh. kulture. S jačanjem turizma u našoj zemlji te otvaranjem brojnih etno-sela naglo se povećala potreba za ovakvim tradicijskim posuđem s obzirom na to da turisti žele vidjeti domaće običaje i kulturu.

Vrtni stolovi

Ismet Šahinović iz novotravničkog sela Pričani, jedan od u posljednje vrijeme najpoznatijih proizvođača drvenog posuđa, opremio je drvenim posuđem brojna etno-sela. Ovaj metalostrugar, nakon što je otišao u penziju, zaljubio se u obradu drveta i od toga napravio biznis.

- Još dok sam radio kao metalostrugar, uvijek me je zanimala obrada drveta pa sam se time počeo baviti nakon što sam otišao u penziju. Istina, ništa o svemu nisam znao, sve sam naučio sam testirajući obradu drveta i tražeći po internetu - kazao je Šahinović.

Njegovo posuđe, ali i vrtni stolovi od drveta, danas krase neke od najpoznatijih etno-objekata u Lašvanskoj dolini, ali i šire.

- Cijeli set drvenog posuđa za puru uradio sam za poznatu “Vlašićku kolibu”, a iz mog posuđa jest ćete i na Prokoškom jezeru i u nekoliko etno-sela u Republici Srpskoj. Riječ je o tradicionalnom posuđu kakvo se nekad koristilo u ovim krajevima, a koje iziskuje kvalitetno drvo, kao što su javor, trešnja, orah i brist - rekao je Šahinović.

Laneno ulje

Posuđe, kaže, prodaje i kao funkcionalne suvenire, a samo za izradu jedne drvene posude potrebno je nekoliko sati, a za neke i cijeli dan.

- Za jedan mali suvenir treba najmanje dva sata, za neko posuđe i čitav dan s obzirom na to da ja svoje proizvode ne farbam niti lakiram nego vršim dodatnu impregnaciju drveta lanenim uljem - dodao je Šahinović.

Veliko ulaganje u alate 

Iako zbog velikog ulaganja u alate zarada nije velika, kaže, zbog ljubavi prema ovom poslu, doživotno će izrađivati tradicionalne predmete od drveta.

- Samo jedan dio alata koštao me je 750 KM, teško je sve to pokriti. Ipak, sve sam ovo zavolio pa ću i dalje ljeti raditi uglavnom vrtne stolove, a zimi posuđe i suvenire - kazao je Šahinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.