BIH

''Mehmede, ne guraj me dolje, ubit će me moji!''

Nakon atentata na federalnog doministra policije OHR je saopćio da je Jozo Leutar hrabro vodio borbu protiv korupcije u BiH

E. D. A.

24.1.2018

U nastavku serijala FTV-a o političkim ubistvima, nekadašnji federalni ministar policije Mehmed Žilić iznio je tvrdnje koje ukazuju na to šta je on smatrao motivima za svirepu likvidaciju njegovog zamjenika Joze Leutara u martu 1999. godine.

Dva problema

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH:

- Imali smo tada dva ključna problema na prostoru Federacije, a to je prostor Stoca, takozvana pijaca „Renner”, na kojoj su se dešavale svakakve stvari, šverc vozila, oružja, droge, itd., a ja sam imao slučaj „Arizona” Brčko. Te pijace su otvorene na prijedlog Sjedinjenih Američkih Država, tj. međunarodne zajednice, a čija ideja je bila da ljudi komuniciraju, da prodaju, kupuju, međutim, to se izrodilo u nešto kontra pa se na tim pijacama pojavio veliki šverc. Zadatak je, kako smo se dogovorili, Jozo imao da rješava pitanje pijace Stolac, a ja da rješavam pitanje pijace „Arizona”.


Žilić: Podijeljeni zadaci. Žilić: Podijeljeni zadaci

Ove Žilićeve riječi u prilogu emisije FTV-a pojašnjene su informacijama da je dokumente o švercu droge, navodno, imao pokojni doministar Jozo Leutar, za čije ubistvo je svojedobno bila optužena grupa Hrvata na čijem je čelu bio penzionisani general HVO-a Ivan Andabak.  

- General tvrdi da je Leutar ubijen upravo zbog tih dokumenata, ali da s ubistvom nema nikakve veze - objavljeno je u emisiji.


Andabak: Tvrdio da je Leutar ubijen zbog dokumenata o švercu droge. Andabak: Tvrdio da je Leutar ubijen zbog dokumenata o švercu droge

Ovdje, inače, treba podsjetiti da je OHR nakon atentata na federalnog doministra policije saopćio da je Jozo Leutar hrabro vodio borbu protiv korupcije u BiH. 

Nakon tog saopćenja mnogi su Leutarov angažman u borbi protiv korupcije odmah povezali s tadašnjim hapšenjem Joze Perića Tukeše, vlasnika stolačkog koncerna "Renner".

Nejednak kapacitet

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH: 

- Jozo mi je u jednom trenutku, znajući kakva je to teška problematika dolje, rekao: „Mehmede, ne guraj me dolje, ubit će me moji!” To je rekao jedanput pred američkim ambasadorom – ustvrdio je Žilić za FTV.

Luka Glibo, tadašnji načelnik Sektora kriminalističkih poslova:

- Za tu pijacu Stolac ili „Renner”, kako se zvao vlasnik, Jozo Tukeša, mi u policiji smo imali čitav niz spoznaja, no vezati to za ubojstvo pokojnog Leutara, nije bilo nikakvih elemenata u onom dijelu, dok sam ja bio u istrazi i dok sam jedan dio vodio, koliko se moglo voditi u takvim uvjetima. Ako se moglo uopće govoriti o vođenju nekakve istrage, jer mi u Federalnom MUP-u nismo imali kapacitet koji su imale naše kolege Bošnjaci - tvrdio je Glibo.


Leutar: Bio blizak saradnik Antikorupcionog tima OHR-a. Leutar: Bio blizak saradnik Antikorupcionog tima OHR-a

SB: Leutar nije imao veze s hapšenjem Tukeše

Jozo Perić Tukeša, vlasnik stolačkog "Rennera", polovinom januara 1999. godine uhapšen je pod optužbom da je kriminalom izgradio svoje poslovno carstvo. Međutim, zbog nedostatka dokaza Tukeša je oslobođen 8. marta.

- Prema provjerenim informacijama „Slobodne Bosne”, doministar Leutar nije imao gotovo nikakve izravne veze s ovim slučajem. Hapšenje Joze Perića izvela je specijalna hrvatska jedinica MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona po nalogu kantonalnog ministra Dragana Mandića, ali se pouzdano zna da je iza te akcije stajao najuži vrh HDZ-a BiH. Osim toga, gotovo je suludo povjerovati da bi Tukeša, sve i da se želio osvetiti, došao u Sarajevo kada se zna da je doministar Leutar skoro svaki slobodni vikend provodio sa suprugom u obližnjem Neumu.

No, doministar FMUP-a Jozo Leutar je na dužnosti koju je obnašao imao saznanja o korupciji na čitavoj teritoriji Federacije, bio je blizak suradnik Antikorupcionog tima koji je formirao OHR te se umiješanost krupnog kriminala u atentat na njega teško može vezivati isključivo za krupne kriminalce s "hrvatskih teritorija" - tvrdila je “Slobodna Bosna” u dosjeu „Leutar” od 20. marta 1999. godine.

(Sutra: Koji je svjedok tvrdio da je Ante Jelavić naredio ubistvo Joze Leutara)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.