BIH

BiH jedina u Evropi koristi analogni signal: Ni u 2018. nećemo dobiti digitalni signal i 4G mrežu

4G mreža omogućava izuzetno brzi internet

Piše: G. DAKIĆ – K. KEŠMER

28.1.2018

Građani Bosne i Hercegovine, jedini u Evropi, i ove godine će koristiti analogni signal. Kašnjenjem u digitalizaciji javne televizije blokiran je frekventni spektar za mobilnu telefoniju nove generacije, zbog čega država gubi milione od digitalne dividende. Ovo je za „Dnevni avaz“ rekao medijski analitičar Mehmed Agović. 

Prema njegovim riječima, ne postoje ni minimalne šanse da građani BiH ove godine dobiju digitalni signal i 4G mrežu, koja omogućava izuzetno brzi internet.

Prva faza

- Javni servis se emitira na toj frekvenciji i ne može je napustiti dok se ne digitalizira. Do sada je završena samo prva faza digitalizacije i zato nema šanse da to dobijemo ove godine. Sigurno je da nećemo imati 4G mrežu. Nemamo ni 3G mrežu na cijelom teritoriju – kazao je Agović.

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH ističu da su u martu prošle godine objavili otvoreni međunarodni poziv za drugu fazu digitalizacije koja predstavlja potpuni završetak linkovske mreže u BiH.

Digitalizacijom emitiranja javni RTV servisi u BiH će osloboditi frekvencijski pojas koji se trenutno koristi za analogno emitiranje programa. Oslobađanjem ovog frekvencijskog pojasa omogućava se razvoj mobilnih mreža četvrte generacije, odnosno razvoj sektora telekomunikacija i usluga baziranih na mrežama novih generacija.

Agović: Minimalne šanse | Jusko: Uloge operatera i RAK-a

Okončati projekt

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko (SBB) za naš list kaže da je Vijeće ministara BiH prošle godine donijelo odluku o usvajanju politike sektora elektronskih komunikacija BiH, čime je stvoren okvir za uvođenje 4G mreže.

- Treba znati da Ministarstvo komunikacija i transporta nije jedino nadležno za razvoj 4G mreže i ne može samo donositi odluke i okončati cijeli projekt. Bitnu ulogu u tome imaju telekom operateri i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) – istakao je Jusko.

Precizirati rok 

- Telekom operateri imaju obavezu da pripreme tehničko-tehnološke uvjete, što znači da pripreme mrežu za 4G, dok će Regulatorna agencija za komunikacije definirati opsege radiofrekventnog spektra koji će biti namijenjeni za mrežu 4G te pripremiti i izdati dozvole telekom operaterima za korištenje tog spektra. Politikom nije definiran krajnji rok telekom operaterima za uspostavljanje 4G mreže, a u narednom periodu RAK će taj rok precizirati – objašnjava Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.