BIH

Ko je djevojka koja je, navodno, bila blizu mjesta atentata

Uskoro će biti obilježena još jedna, 19. godišnjica od ubistva Joze Leutara, predstavnici policije obići će spomen-obilježje i položiti cvijeće, ali pravda neće biti zadovoljena

Piše: E.D.A.

30.1.2018

Nakon što je ostala misterija koga je radnik sarajevskog KJKP “Rad” na mostu Ciglane vidio da navodno daljinskim upravljačem aktivira eksplozivnu napravu koja je u martu 1999. godine nanijela smrtne povrede tadašnjem federalnom doministru policije Jozi Leutari, u javnosti nikada nije razjašnjen ni još jedan podatak koji je objavljen na kraju treće epizode dokumentarca FTV-a o političkim ubistvima emitiranog 2012. godine. 

Stravična poruka

- Deset godina kasnije, pojavili su se i novi svjedoci koji su svjedočili o umiješanosti zaštićenog svjedoka i djevojke koja je, navodno, u vrijeme atentata bila u blizini mjesta zločina i koja se dovodila u vezu s atentatom.

Pred tužiteljstvom se postavilo pitanje šta ako se radi o istim licima koja su pravosnažno oslobođena pa je istim nemoguće ponovno suditi - objavljeno je u dokumentarnom serijalu autorice Arijane Saračević-Helać.

Ivica Leutar: Sa svima smo komunicirali, ali uzalud | Ćosić: Kako sistem može stajati iza svega toga

Željko Ćosić, vozač Joze Leutara:

- Sve ove stvari koje su se dešavale oko ovog slučaja, počevši od samog atentata, tu vam pamet staje, tu normalan čovjek ne može jednostavno raspoznati i razaznati stvari. To je strašno. Ja razumijem da mogu postojati neke sitne začkoljice, ali ovakve stvari, notorne činjenice izvrtati, prevrtati, da sustav stoji iza toga... To je stravična poruka za sve ljude.

Nikako do istine

Ivica Leutar, sin Joze Leutara:

- Nismo ni mi kao obitelj bitni, bitna je samo istina. Vjerujte, najviše će mi pomoći samo ako se sazna istina. To je ono što nas zanima i za što se borimo sve vrijeme i sa svim razinama smo komunicirali, što domaćim, što međunarodnim. Jednostavno, nikako doći do istine - zaključio je sin pokojnog Joze Leutara.

Šta bi bilo da je bilo...

Žilić: Usmjereni MRUD i položaj

Glibo: Dokazivano nedokazivo

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH: 

- Iz razgovara s doktorima zaključuje se da se u tom momentu kad se desila eksplozija Jozo nageo prema kaseti. Jozo je dosta pušio, bio je strastveni pušač i njemu je tačno u sredinu čela uletio komadić lima od dva milimetra, a to je tzv. usmjereni MRUD. On, možda, da je bio u nekoj poziciji normalnog sjedenja kao što je bio njegov vozač ili suvozač pozadi, koji nisu ozlijeđeni, ne bi pretrpio uopšte neke teške ozljede.

Luka Glibo, tadašnji načelnik Sektora kriminalističkih poslova:

- Ne bih ja to komentirao u tom obliku. I danas bih, mada evo 11 godina nisam više u policiji, posmatrao to profesionalno i tražio bih praktično da se razjasni u potpunosti kako, na koji način se došlo i do tog zaštićenog svjedoka i do tih njegovih spoznaja, odakle su te spoznaje, zbog čega se inzistiralo po svaku cijenu da se dokaže ono što je bilo, očigledno, nedokazivo od samog početka, itd. - prenijela je Federalna TV Glibine riječi.

(Sutra: Slučaj „Blaž Kraljević Ero” )

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.