BIH

Politička igra HVO-a i poruka Kraljevića: "Hrvati i muslimani moraju ostati prijatelji"

Kraljević je poručivao: Nas sad zanima samo obrana Bosne i Hercegovine

E.D.A.

1.2.2018

U nastavku četvrte epizode „Politička ubistva - Blaž Kraljević Ero“ dokumentarnog serijala FTV-a emitiranog 2012. godine, precizirano je kako je general Blaž Kraljević, komandant HOS-a, koji je ubijen 9. avgusta 1992. u Kruševu kod Mostara, početkom te 92. godine, po dolasku u rodni Ljubuški, osnovao logor za obuku HOS-ovaca, te organizirao odbranu Hercegovine. 

Zajednički neprijatelj

- Sredinom maja službeno prihvata vrhovno zapovjedništvo Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, iako jedinice pod njegovim zapovjedništvom i dalje djeluju neovisno - objavljeno je u emisiji, u kojoj se podsjeća na tadašnju izjavu generala HOS-a.

Blaž Kraljević:

- Politička igra HVO-a je rezultirala ispadima tu i tamo i moramo učiniti sve da ne dođe do zla, jer je poznato da je hrvatski i muslimanski narod uvijek bio prijatelj, da će živjeti skupa u ovoj državi i da imaju zajedničkog neprijatelja, dakle, zajednički cilj – oslobođenje Bosne i Hercegovine. Naši odnosi moraju biti dobri, jer nam je, kako rekoh, isti cilj i interes – govorio je Kraljević.

U dokumentarcu autorice Arijane Saračević-Helać dalje se podsjeća da su hrvatske odbrambene snage u ljeto 1992. dostigle zavidan nivo te da je njihova politika bila usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine.

Imamo vladu

- Nakon oslobađanja Mostara započinju i sve češći incidenti između HVO-a i HOS-a te HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine. Vodstvo HVO-a ne priznaje jedinice Armije BiH na području „Herceg-Bosne”, dok zahtijeva od vodstva Armije Bosne i Hercegovine da dopušta djelovanje jedinica HVO-a na području pod njenom kontrolom - objavljeno je u prilogu koji u ovom dijelu emisije zaključuje i sljedeća Kraljevićeva izjava:

- Nas sad zanima samo obrana Bosne i Hercegovine, imamo sad vladu - poručio je s početka 1992. godine Blaž Kraljević, koji je u julu u Ljubuškom pred stožerom HOS-a održao smotru vojnika HOS-a, pri čemu su istodobno istaknute ratna zastava HOS-a, hrvatska narodna zastava i tadašnja zastava Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima.

Kraljević je poručivao: Nas sad zanima samo obrana Bosne i Hercegovine

U julu 1992. pred stožerom HOS-a održana je smotra vojnika HOS-a, pri čemu su istodobno istaknute ratne zastave HOS-a, hrvatska narodna zastava i tadašnja zastava Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima

Prvi i zadnji susret s ministrom „Herceg-Bosne”

Šoljić: Nismo riješili problem

Vladimir Šoljić, ratni ministar u vladi tzv. Herceg-Bosne:

- Poznavao sam Blaža Kraljevića. Jedanput sam ga sreo zbog nekih mojih prijatelja. Naime, ja sam zadržao većinu prijatelja iz razdoblja prije rata, tako da sam na neki način bio neka premosnica, pa su neki moji prijatelji Srbi tražili da im pokušam vratiti nekog njihovog nestalog, a zauzvrat su nudili neke koje su opet oni kod sebe imali, koji su kopali rovove po Sarajevu itd. Ja sam pokušao pa su me uputili na Blaža Kraljevića i tad sam ga i prvi i zadnji put sreo. On je uradio nešto i nismo uspjeli taj problem riješiti.

(Sutra: Kako su Fadil Đozo i Blaž Kraljević ubijeni čim su kumovali sporazum o saradnji ARBiH i HOS-a)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.