BIH

Tragom najnovijih nalaza koje je objavio Ured za reviziju institucija BiH: Donatori i Evropska komisija zabrinuti zbog spore reforme javne uprave

Donatori sumnjaju da se novac koji leži na računima troši neefikasno

Piše: K. KEŠMER

4.2.2018

Reforma javne uprave jedan je od glavnih uvjeta koji će BiH morati ispuniti tokom svog puta ka EU. Iako je ovo jedna od onih reformi o kojoj političari svako malo govore, i to u svjetlu toga da se brojni projekti odvijaju kako bi javna uprava postala efikasnija, transparentnija i jeftinija, nalazi do kojih su došli revizori iz Ureda za reviziju institucija BiH pokazali su suprotno. 

Brojne primjedbe 

Osim što se jasno vidi da se većina projekata ne pomjera s mrtve tačke, jasno je istaknuto kako ne postoji ni volja da se oni pokrenu iako novca ima sasvim dovoljno.

Reforma javne uprave označena je i kao jedan od prioriteta u Reformskoj agendi, gdje se navodi da se ona mora provesti radi „pokretanja procesa oporavka i modernizacije ekonomije u cilju jačanja održivog, efikasnog, socijalno pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta, povećanja i bolje ciljane raspodjele socijalnih davanja i stvaranja održivog i pravičnog društvenog okruženja“.  

Također je istaknuto da je ona ključna za fiskalnu održivost te da će se građanima omogućiti kvalitetno pružanje usluga. No, nalazi revizora su pokazali da bh. vlasti ni same nisu ozbiljno shvatile ono što su u Agendi navele kao prioritet.

- Istraživanja su pokazala da postoji problem s efikasnošću u pripremi projekata; da je s krajem 2016. godine od raspoloživih 31 milion KM, ugovorena vrijednost projekata 16,2 miliona KM; da se više od 10 miliona KM nalazi na računu za postojeće planirane i nove projekte; da sredstva stoje rezervisana dugo vremena; da vrijeme od faze planiranja do sklapanja ugovora traje dvije godine; da se ponavljaju postupci javnih nabavki; da Koordinacioni odbor za ekonomski razvoj i evropske integracije, koji je zadužen za političku podršku reformskim projektima, nije održao nijednu sjednicu od početka provođenja reforme itd. Također, višegodišnji nalazi finansijske revizije govore o neefikasnosti realizacije sredstava za projekte iz Fonda za reformu javne uprave – samo je dio primjedbi koje su revizori pobrojali. 

Kako se dalje navodi, za potrebe provedbe raznih projekata koji su trebali unaprijediti javnu upravu formiran je i poseban Fond koji je raspolagao novcem potrebnim za reforme. Osim izdvajanja iz budžeta, u Fond su se slijevali novci i mnogobrojnih donatora, koji su, također, iskazali svoje nezadovoljstvo.


Faksimil revizorskog izvještaja

Neupitna podrška

 - Od nastanka Fonda, tj. od jula 2007. godine do kraja maja 2017. godine, samo je pet od ukupno planiranih 46 projekata implementirano u skladu s rokovima za implementaciju utvrđenim akcionim planovima. Još 12 projekata implementirano je sa prosječnim zakašnjenjem od preko dvije godine u odnosu na rokove iz akcionih planova. Ostala 24 projekta još nisu implementirana i oni, zaključno sa 31. majem 2017. godine, u odnosu na rokove za implementaciju, odstupaju u prosjeku skoro četiri godine. Od pet projekata se odustalo - navodi se u izvještaju.  

Da novca nije falilo potvrdili su i revizori, navodeći da je finansijska podrška bila neupitna, ali da je realizacija neefikasna. Zabrinutost zbog svega toga, navodi se u izvještaju, istakli su donatori, jer postoji sumnja da se novac koji leži na računima troši neefikasno, a revizori potcrtavaju da bi takvo nešto moglo utjecati na ugled naše zemlje. Osim njih, i Evropska komisija ocijenila je da za nekoliko posljednjih godina, kao i za 2016. godinu, reforma javne uprave nije zabilježila nikakav napredak.

Nezainteresiranost Vijeća ministara

Revizori su naveli i nekoliko kritika Vijeću ministara BiH. Kako se ističe, uprkos ranijim izvještajima iz kojih je bilo jasno da reforma ne ide planiranim tokom, Vijeće ministara nije pokazalo interes da se aktivnije uključi u problematiku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.