BIH

Osujećeno je sve što je stalo na put onima koji su željeli rat i podjelu BiH

E. D. A.

7.2.2018

Četvrta epizoda posvećena nikada rasvijetljenoj likvidaciji generala HOS-a Blaža Kraljevića, kao i kompletan serijal o političkim ubistvima koji je poznata novinarka Arijana Saračević-Helać snimila 2012. godine, a emitirala Federalna TV, donosi tek zaključak da su neki od Kraljevićevih ubica uhapšeni, ali im nikada nije suđeno zbog njegovog smaknuća. 


Kraljević: Nikada nikome nije suđeno zbog njegovog smaknuća. Kraljević: Nikada nikome nije suđeno zbog njegovog smaknuća

Devet ljudi

Potom Se HOS u BiH raspao, a krajem 1992. između bh. Hrvata i Bošnjaka izbio je sukob koji je okončan tek početkom 1994. godine.

Stanko Primorac, brigadir HOS-a:

- Sada je lako zaključiti da su to činile strukture bivšeg obavještajnog podzemlja. Dakle, sve što je stalo na put onima koji su počeli ovaj rat, koji su dogovorili ishod ovog rata i onima koji su dogovorili podjelu Bosne i Hercegovine, a koji to i dan-danas čine, osujećeno je na ovaj ili onaj način. Dakle, nisu prezali ni od čega, čak ni od ubojstava, pa tako, evo, i generala Kraljevića.

Nije to samo ubojstvo generala Kraljevića, tu je bilo još osam njegovih suradnika, pratnje i vozača. Dakle, jednostavno, devet ljudi je ubijeno za par minuta i vjerovatno bi bilo isto i da je bilo i još devet, i još devet, i ko zna...


Primorac: Tajac koji traje i dan-danas. Primorac: Tajac koji traje i dan-danas

Čin krilnika

Prije nekoliko godina vrlo ozbiljno je izgledao pokušaj da se zločin razriješi i mislili smo da smo na tragu rješenja, zahvaljujući aktivnostima Federalnog MUP-a. Međutim, u jednom trenutku, kada je to došlo do tužiteljstva, jednostavno je ponovo nastupio tajac koji nama nije neobičan i koji, evo, traje i dan-danas – ispričao je Primorac za FTV 2012. godine. 

- Blaž Kraljević je sahranjen u rodnom mjestu Lisice 13. avgusta 1992. godine. Vodstvo Hrvatske stranke prava ga je posthumno unaprijedilo u čin krilnika, najviši čin u hrvatskim odbrambenim snagama – informacija je kojom je završen serijal Arijane Saračević-Helać na FTV-u.


Nakon ubistva Kraljevića, HOS u BiH se raspao, a krajem 1992. između bh. Hrvata i Bošnjaka izbio je sukob. Nakon ubistva Kraljevića, HOS u BiH se raspao, a krajem 1992. između bh. Hrvata i Bošnjaka izbio je sukob

Možda je sudbina Blaža Kraljevića i sudbina Bosne 

Ante Prkačin, načelnik ratnog stožera HOS-a

- Možda je sudbina Blaža Kraljevića i sudbina Bosne na neki način. Oni koji ga vole, ako imaju imalo poštovanja, zašto se ne zauzmu da se taj problem riješi. Pa to se nije dogodilo u Tunguziji i Kirgiziji. To se dogodilo u međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini, u selu koje je sastavni dio međunarodno priznate BiH, dakle u vrijeme kad je Bosna i Hercegovina bila priznata. Doduše, i u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila na koljenima, ali danas nije, pa pravosudni i policijski sustav ima mogućnost da vrlo lako otkrije ko su nalogodavci tog čina za koji ja ne umijem naći pravi ukrasni pridjev.


Prkačin: Ko su nalogodavci. Prkačin: Ko su nalogodavci

U čitavoj lepezi tragičnih figura u ratu Blaž Kraljević - najtragičnija

Bošnjak: Bio je plemenit čovjek. Bošnjak: Bio je plemenit čovjek

Mladen Bošnjak, tadašnji povjerenik HSP-a za BiH:  

- U čitavoj lepezi tragičnih figura rata u Bosni i Hercegovini, i ne samo u Bosni i Hercegovini, mislim da je Blaž Kraljević, danas kad podvučemo crtu, najtragičnija figura. Bio je plemenit čovjek, bio je izuzetno u civilizacijskom, u demokratskom, u bilo kojem drugom smislu razuman čovjek i bio je praktičan čovjek. On je kao osoba, kao čovjek, formiran u Australiji i kao takav se postavio i kada je došao u Hrvatsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu, a što se tada ovdje doživljavalo i vrlo naivnim i vrlo tragičnim.

(Sutra: Munir Alibabić Munja: "Bosna u kandžama KOS-a")

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.