BIH

Sjećanja: Zlatko Topčić svoj rimejk proživljava svakog 8. februara

Topčić: Šta je 50 godina

Piše: S. KURT

9.2.2018


Za Zlatka Topčića, pisca i scenaristu, jučerašnji dan je poseban. Iz porodičnih sjećanja sklopio je poodavno priču nazvanu „Rimejk“, prema kojoj je Dino Mustafić prije 15 godina snimio film. No, lični rimejk Topčić proživljava svakog 8. februara. 

Surova scena

- Na današnji dan... Otac Zaim 1943. biva iz Jasenovca razmijenjen za nekoliko ustaša. Pola stoljeća kasnije, 8. februara 1993., u Kuli bivam razmijenjen za četnike. Četvrt vijeka, kao jučer, dok dlanom o dlan. Životno doigravanje. Slike žive. Život je san – napisao je Topčić na Twitteru.

Kazao nam je da je imao 38 godina kada je u sarajevskom naselju Grbavica, poslije muka, živog štita i rovova, prebačen u Kulu, nadomak Aerodroma.

- Bila je to najveća razmjena, 108 naših za 108 njihovih. Bio je to dug dan, razmjena nije išla prema dogovorenom. Amor Mašović insistirao je da se ide po spisku, a falilo je devet ljudi, ubijeni su. Mašović nije htio druge, nije htio da potiče ubijanje. Tako bi bilo svakog narednog puta, oni ubiju pa uhvate nove. I čekali smo, pet, šest sati – sjeća se Topčić.

Konačno je dogovor postignut. Topčića i ostale potrpali su u dva autobusa.

- Ja sam bio u prvom autobusu, sjećam se, sjedište broj 3. Onda vidim, ide kolona zarobljenika, mojih supatnika. I pomjerim se za jedno sjedište. Krećemo preko piste. Opali metak i ubije onog koji je sjeo na sjedište na kojem sam bio koju minutu prije. Sve je bilo krvavo oko nas – naviru mu sjećanja.

Priznaje da ove surove i istinite scene nije bilo u filmu, jer, kaže, ko bi nakon svega pomislio da se glavnom junaku desilo još i to.

Brutalni fašizam

Njegov otac Zaim imao je 23 godine kada je, zajedno sa dr. Nedom Zecom, razmijenjen.

- Tako u pedeset godina i otac i ja bivamo žrtve najbrutalnijeg fašizma. Šta je pedeset godina? Ništa! A kakvu poruku nosimo nas dvojica – on razmijenjen za ustaše, ja za četnike. Ne volim izvlačiti neke zaključke, ali taj rimejk je neka naša pozicija. Takvih priča ima na mnogo mjesta u Bosni, posebno istočnoj – govori Topčić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.