Pritisnite "PLAY" za reprodukciju zvuka.

ISTRAŽUJEMO Prema do sada objavljenim troškovima za ugostiteljske usluge i reprezentaciju u prošloj godini

Institucije vlasti u BiH milione krše na kafe, sokove, ručkove, hotele...

Autor: M.R.S.
11.02.2018 09:01
A
A
A

Institucije vlasti u BiH u prošloj godini potrošile su milione maraka samo na ugostiteljske i hotelske usluge te reprezentaciju. Najmanje 1,2 miliona KM otišlo je na hotelske, ugostiteljske i trgovačke usluge koje su plaćene iz budžeta raznih nivoa vlasti samo dijela institucija koje su do sada otkrile te podatke.

 Vrtoglave cifre


„Dnevni avaz” je, naime, analizirao godišnja obavještenja o sklopljenim ugovorima koja su proteklih dana objavljena na Portalu javnih nabavki. Ove informacije pristižu svakodnevno, a vrijedi spomenuti da među do sada objavljenima još nema, naprimjer, troškova koje je na ovakve usluge lani imalo Predsjedništvo BiH.


Stoga je već izvjesno da će u konačnici cifre novca potrošenog na kafe, sokove, kolače, ručkove, hotelske smještaje biti vrtoglavo veće.


Tim više što su Godišnja obavještenja o dodjeli ugovora, kako se administrativno nazivaju, iskazana u iznosima bez uračunatog poreza na dodanu vrijednost (PDV). Ako bi se tome dodalo i ono što potroše javna preduzeća, jasno se dolazi do višemilionskog iznosa.
  • Na ugostiteljske usluge za potrebe organizacije prijema delegacija i gostiju Parlamentarna skupština BiH dala je oko 32.000 KM

Kako se saznaje iz do sada dostupnih informacija, na ugostiteljske usluge za potrebe organizacije prijema delegacija i gostiju Parlamentarna skupština BiH je dala oko 32.000 KM. Vrijednost ugovora za ugostiteljske usluge koji je sklopio, kako je navedeno na Portalu javnih nabavki, „kabinet predsjednika i dva potpredsjednika FBiH“ iznosila je skoro 30.000 KM.

  • NSRS : Više od 300.000 KM za noćenja, iće i piće u hotelu „Bosna”

Narodna skupština Republike Srpske dala je čak 309.850 KM za smještaj i restoranske usluge koje se plaćaju za, kako je opisano pod predmetom nabavki, „osobe koje prisustvuju sjednicama”.  • Za hotelske usluge Grad Prijedor sklopio ugovore vrijedne čak 170.423 KM

Za hotelske usluge Grad Prijedor je sklopio ugovore vrijedne čak 170.423 KM.  • Sjedište Gradske uprave Banja Luka: Samo za smještaj gostiju 46.500 KM, bez PDV-a

Slavilo se


Bilo je i slavlja, pa je, između ostalog, Grad Banja Luka samo za smještaj gostiju, protokolarne događaje, obilježavanje Dana grada, Spasovdana i Nove godine sklopio ugovore vrijedne 46.500 KM, bez PDV-a.


Zanimljiv je i primjer općine Bosanski Novi, čija administracija je na internu reprezentaciju potrošila oko 12.000 KM, koliko i Vlada Unsko-sanskog kantona.


Na Portalu javnih nabavki može se naći i podatak da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ove svrhe potrošila oko 43.000 KM. Vlasti Brčko Distrikta dale su oko 29.000 KM na usluge reprezentacije, Federalna uprava policije za usluge 7.000 KM, koliko i Federalno ministarstvo pravde, dok je Državna agencija za istrage i zaštitu za ugostiteljske usluge potrošila oko 27.600 KM...  • Samo jedan od primjera: Općina Ugljevik u dva restorana ostavila 60.000 KM

„Male“ općine, veliki računi


Analizirajući do sada objavljene podatke institucija vlasti i raznih agencija o nabavkama ugostiteljskih usluga i reprezentaciji, dolazi se i do saznanja kako neke „male“ općine troše daleko više od, naprimjer, institucija na državnom nivou.


Tako je Općina Ugljevik na ugostiteljske usluge potrošila čak 60.000 KM, bez PDV-a, Općina Kalesija više od 25.600 KM, dok je Agencija za javne nabavke BiH, prema objavljenim podacima, dala oko 2.500 KM za usluge reprezentacije.