BIH

Institucije vlasti u BiH milione krše na kafe, sokove, ručkove, hotele...

M.R.S.

11.2.2018

Institucije vlasti u BiH u prošloj godini potrošile su milione maraka samo na ugostiteljske i hotelske usluge te reprezentaciju. Najmanje 1,2 miliona KM otišlo je na hotelske, ugostiteljske i trgovačke usluge koje su plaćene iz budžeta raznih nivoa vlasti samo dijela institucija koje su do sada otkrile te podatke.





 Vrtoglave cifre


„Dnevni avaz” je, naime, analizirao godišnja obavještenja o sklopljenim ugovorima koja su proteklih dana objavljena na Portalu javnih nabavki. Ove informacije pristižu svakodnevno, a vrijedi spomenuti da među do sada objavljenima još nema, naprimjer, troškova koje je na ovakve usluge lani imalo Predsjedništvo BiH.


Stoga je već izvjesno da će u konačnici cifre novca potrošenog na kafe, sokove, kolače, ručkove, hotelske smještaje biti vrtoglavo veće.


Tim više što su Godišnja obavještenja o dodjeli ugovora, kako se administrativno nazivaju, iskazana u iznosima bez uračunatog poreza na dodanu vrijednost (PDV). Ako bi se tome dodalo i ono što potroše javna preduzeća, jasno se dolazi do višemilionskog iznosa.




Na ugostiteljske usluge za potrebe organizacije prijema delegacija i gostiju Parlamentarna skupština BiH dala je oko 32.000 KM

Kako se saznaje iz do sada dostupnih informacija, na ugostiteljske usluge za potrebe organizacije prijema delegacija i gostiju Parlamentarna skupština BiH je dala oko 32.000 KM. Vrijednost ugovora za ugostiteljske usluge koji je sklopio, kako je navedeno na Portalu javnih nabavki, „kabinet predsjednika i dva potpredsjednika FBiH“ iznosila je skoro 30.000 KM.

NSRS : Više od 300.000 KM za noćenja, iće i piće u hotelu „Bosna”

Narodna skupština Republike Srpske dala je čak 309.850 KM za smještaj i restoranske usluge koje se plaćaju za, kako je opisano pod predmetom nabavki, „osobe koje prisustvuju sjednicama”.



Za hotelske usluge Grad Prijedor sklopio ugovore vrijedne čak 170.423 KM

Za hotelske usluge Grad Prijedor je sklopio ugovore vrijedne čak 170.423 KM.



Sjedište Gradske uprave Banja Luka: Samo za smještaj gostiju 46.500 KM, bez PDV-a

Slavilo se


Bilo je i slavlja, pa je, između ostalog, Grad Banja Luka samo za smještaj gostiju, protokolarne događaje, obilježavanje Dana grada, Spasovdana i Nove godine sklopio ugovore vrijedne 46.500 KM, bez PDV-a.


Zanimljiv je i primjer općine Bosanski Novi, čija administracija je na internu reprezentaciju potrošila oko 12.000 KM, koliko i Vlada Unsko-sanskog kantona.


Na Portalu javnih nabavki može se naći i podatak da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ove svrhe potrošila oko 43.000 KM. Vlasti Brčko Distrikta dale su oko 29.000 KM na usluge reprezentacije, Federalna uprava policije za usluge 7.000 KM, koliko i Federalno ministarstvo pravde, dok je Državna agencija za istrage i zaštitu za ugostiteljske usluge potrošila oko 27.600 KM...



Samo jedan od primjera: Općina Ugljevik u dva restorana ostavila 60.000 KM

„Male“ općine, veliki računi


Analizirajući do sada objavljene podatke institucija vlasti i raznih agencija o nabavkama ugostiteljskih usluga i reprezentaciji, dolazi se i do saznanja kako neke „male“ općine troše daleko više od, naprimjer, institucija na državnom nivou.


Tako je Općina Ugljevik na ugostiteljske usluge potrošila čak 60.000 KM, bez PDV-a, Općina Kalesija više od 25.600 KM, dok je Agencija za javne nabavke BiH, prema objavljenim podacima, dala oko 2.500 KM za usluge reprezentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.