BIH

Šokantno: Ljekari iz KCUS-a bili otpisali i Nejlu, a liječenjem u Turskoj tumor se povukao za 60 posto

Nejlu roditelji unose u avion: Od KCUS-a nisu dobili ni mogućnost da sanitetskim kolima stignu do aerodroma

Piše: S. KURT

10.2.2018

- I našu Nejlu otpisali su doktori s Pedijatrije, Hematoonkologije, Pulmologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – govori s ogorčenjem Mirnes Alibašić, otac šestogodišnjakinje kojoj je krajem novembra prošle godine dijagnosticiran agresivni tumor. 

Baš jučer majka Ena i otac Mirnes bili su posebno raspoloženi. Nakon magnetne rezonance vijesti su više nego odlične. 

Molio i kumio

No, s pažnjom su pratili priču Sabahudina Kulačića, oca sedmomjesečnog Arslana, koju smo objavili dan prije, o tome kako ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu dali preporuku da se dječak liječi vani. I njima je, doduše poprilično uvijeno, saopćeno da djetetu lijeka nema. 

- Ni nama nisu otvoreno rekli da nema lijeka, ali su nam to na svaki način pokazivali. Imamo strašna, očajna iskustva s Odjela dječije pulmologije, koja postoji samo na papiru. Nejla je bila u KCUS-u pod pogrešnim dijagnozama – priča Mirnes.

Teško mu se danas sjetiti svega, ali pamti kako je napisao molbu za hitno izmještanje djeteta, nabrojao sve argumente, molio i kumio.

- Ne krijem, preko prijatelja sam pokušao od ljekara dobiti preporuku. Sve bih učinio za svoje dijete. Poslije su mi rekli: „Šta si digao cijelo Sarajevo na noge?!“ Onda su mi objasnili da se Nejlin slučaj ne može liječiti. Nisu je pregledali, magnetna uglavnom nije radila. Mi nismo imali ni vremena ni snage čekati i uz pomoć dobrih ljudi, donacija, humanitarnih akcija došli smo u Tursku - govori Mirnes.

Sabahudin Kulačić u četvrtak nam je govorio o hladnom odgovoru dr. Ede Hasanbegovića s Hematoonkologije, koji je, na molbu da potpiše preporuku za liječenje u inozemstvu, rekao: „Ja ti to ne mogu potpisati!“

Bez preporuke

Istovremeno, naš izvor iz Fonda solidarnosti FBiH potvrdio je da je za Arslana bio spreman novac. 

- Na godišnjem nivou za liječenje u Fondu solidarnosti planiraju se sredstva od oko 15 miliona KM – saopćeno nam je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) FBiH.

Oni ističu da Fond osigurava liječenje svim pacijentima kojima ono bude odobreno. Dakle, tek nakon potvrde, odnosno preporuke KCUS-a. U ova dva konkretna slučaja preporuka nikad nije stigla. Nasreću, Nejla i Arslan stigli su do Turske!


Ja ti to ne mogu potpisati 


Sabahudin Kulačić u četvrtak nam je govorio o hladnom odgovoru dr. Ede Hasanbegovića s Hematoonkologije. On je, na molbu da potpiše preporuku za liječenje u inozemstvu, rekao: „Ja ti to ne mogu potpisati!“


Ohrabrujuće vijesti 

Uprkos tome da su Nejlu ljekari sa KCUS-a otpisali i roditeljima kazali da za nju nema spasa, Mirnes i Ena nisu odustali. Tražili su sami, po svijetu kliniku za svoje dijete, u akciju su se uključili brojni građani BiH ali i drugih zemalja i uspjeli su.  

Danas se Nejla bori sa dijelom tumora, jer je 60 posto njega već „ubijeno“ hemoterapijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.