BIH

Kantonalni i Općinski sud Sarajevo uskoro dobivaju nove prostorije: Sarajevski zatvor seli se u Hadžiće

KPZ Miljacka: Prostorije će pripasti Kantonalnom sudu Sarajevo

Piše: E. HALIMIĆ

10.2.2018

Kaznenopopravni zavod Sarajevo (KPZ Miljacka), kako saznaje „Avaz“, uskoro će se iseliti iz zgrade Palate pravde u centru Sarajeva. Ovu informaciju potvrdio nam je i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić.

Početak realizacije

 - Dakle, zgrada u kojoj se nalazi KPZ Miljacka i koju dijeli s Kantonalnim i Općinskim sudom u Sarajevu u našoj je nadležnosti. Dok je KPZ Miljacka, kao i svi ostali kaznenopopravni zavodi u FBiH, u nadležnosti Ministarstva pravde FBiH - pojasnio je Nenadić.

Dodao je da je Ministarstvo pravde i uprave KS informirano od federalnog ministra pravde i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da će se ove godine pristupiti početku realizacije projekta izmještanja KPZ-a Sarajevo iz zgrade Palate pravde u Sarajevu.

 - Projekt se realizira u saradnji sa VSTV-om, a podržan je sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2017. Realizacijom ovog projekta bio bi riješen dugogodišnji problem nedostajućih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu te ostvarene pretpostavke za daljnji razvoj ljudskih resursa ovog suda – istakao je Nenadić.

Veliki zaostaci

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja ovaj sud se iz godine u godinu suočava sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

 - Zaostatak u rješavanju predmeta posebno je evidentan u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je neriješeno oko 21.000 predmeta – zaključio je Nenadić.

Kako saznajemo, nova lokacija za smještaj KPZ-a Miljacka je u Hadžićima.

Velike finansijske i druge štete 

 - Zbog nerazvijenih kapaciteta i očigledno jako loših rezultata reforme pravosuđa u BiH i KS, za rezultat imamo neefikasno pravosuđe i velike financijske i druge štete, zbog čega Kanton Sarajevo plaća velike iznose po odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - naglasio je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.