BIH

Zarazna bolest hara našom zemljom: Od šuge prošle godine oboljelo 1.129 osoba!

Šuga je bolest koja se širi direktnim dodirom

Piše: A. NUHANOVIĆ

10.2.2018

Na području Federacije BiH broj oboljelih od svraba, odnosno šuge, iz mjeseca u mjesec sve je veći. No, o ovom problemu nadležni epidemiološki zavodi i epidemiolozi šute.  

Prema tvrdnjama roditelja koji su kontaktirali našu redakciju, šuga se ovih dana pojavila u jednoj sarajevskoj školi, što je izazvalo paniku među djecom, ali i među roditeljima i nastavnicima.

Ogroman posao

- Na roditeljskom sastanu dobili smo materijal u kojem je pojašnjeno šta je šuga, kako epidemija izbija, kako se zaštititi... Roditelji su upitali zašto to čitaju, nakon čega im je saopćeno da se šuga pojavila u školi i da je nekoliko djece već zaraženo - kazala nam je šokirana majka koja nas je kontaktirala.

Navela je i da je iz uprave škole rečeno da će o svemu obavijestiti Zavod za javno zdravstvo KS. O ovim navodima poslali smo upit Zavodu KS, odakle su odgovorili da je broj oboljelih manji nego ranijih godina.

- Riješiti se šuge ogroman je posao - kažu iz Zavoda KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, šuga je u svim kantonima bila prisutna cijele prošle godine, a registrirano je 920 oboljelih! Najviše ih je bilo u novembru, čak 131, u oktobru 112 te u decembru 101. Najmanje oboljelih bilo je u avgustu 39 i u julu - 41. Nešto bolja situacija je u Republici Srpskoj, gdje je prošle godine zabilježeno 209 osoba zaraženih svrabom.

Lična higijena

Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo KS navode da šuga pogađa ljude svih rasa i društvenih slojeva, ali najviše je dovode u vezu s lošim socijalno-ekonomskim uvjetima življenja. Zabrinjava što se, kako se navodi, zaraza širi brzo, i to kontaktom sa zaraženom osobom.

- Potrebno je poduzeti mjere u smislu povećanja općeg životnog standarda, kao i mjere zdravstvene službe, a to su zdravstveno vaspitanje, pooštrenje mjera opće i lične higijene – ističu iz Zavoda KS.

Inkubacija nekoliko sedmica 

Šuga se najčešće prenosi direktnim dodirom s čovjeka na čovjeka. Moguć je i prijenos zaraze rubljem, posteljinom i slično. Loše socijalne i ekonomske prilike, kao i nizak higijenski standard, pomažu širenju bolesti. Svrab se prenosi i spolnim odnosom, pa se danas svrstava i u bolesti koje se prenose seksualnim putem. Inkubacija traje od dvije do šest sedmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.