BIH

Posljednjih dana povećan broj putnika ka zapadnoj Evropi: Migranti spas od iscrpljenosti i hladnoće potražili u džamiji

Migranti dobili tople obroke

Piše: A. SADIKOVIĆ

11.2.2018

U Velikoj Kladuši, u Gradskoj džamiji i džamiji u prigradskom dijelu Drmaljevo, ovih je dana primijećen veći broj migranata. Prema riječima imama Muamera Ćatića, radi se o mladim ljudima koji uglavnom dolaze iz zemalja Bliskog istoka i koji zbog hladnoće ili iscrpljenosti traže utočište i odmor u džamiji. Radi se o dvadeset do trideset osoba, i to muškaraca. 

Traže azil

- Mi smo im pružili podršku, nahranili smo ih, osigurali im nešto odjeće i obuću. Obavijestio sam Graničnu policiju, Policijsku upravu i sve nadležne institucije i tražimo da se ovo što hitnije riješi. Sve što smo uradili isključivo je ono humano i ljudsko, da im pružimo pomoć - kaže imam Gradske džamije Muamer Ćatić.

Dio migranata, njih 13, zatekli su prekjučer policijski službenici PU Velika Kladuša.

- Svi su legitimisani i utvrđeno je da posjeduju zahtjeve za podnošenje azila u BiH. Policijska stanica Velika Kladuša obavijestila je Odsjek za strance - Terenski ured Velika Kladuša, kao i Graničnu policiju, da pronađene osobe imaju uredne zahtjeve za azil i da nemaju osnova za intervenciju. Svi su oni napustili teritoriju Velike Kladuše - kazala je Snežana Galić, portparol Uprave policije USK.

Bez dokumenata

No, pripadnici Granične policije Velika Kladuša prethodno su otkrili dvije grupe ilegalnih migranata. U prvoj grupi bili su državljani Alžira i Maroka, dok su u drugoj grupi zatekli 12 osoba u ilegalnom prelasku državne granice. Osobe nisu posjedovale dokumente, ali je utvrđeno da se radi o državljanima Sirije.

- I ova grupa ilegalnih migranta predata je pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje - kazala je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Pomažu im i građani

Kako smo saznali, migrantima i građani pružaju pomoć. To čine dok ih nadležne institucije ne preuzmu, odnosno dok se slučaj ne riješi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.