BIH

EPBiH kupuje struju za 82,2 miliona KM!

M. AŠČIĆ

12.2.2018

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ planira u tekućoj godini na troškove nabavke električne energije i pomoćnih usluga potrošiti 98,4 miliona maraka!?

Zvanični papiri

Navodi se to u zvaničnim dokumentima ove državne firme koji se odnose na trogodišnji plan poslovanja. Prema dokumentaciji EPBiH, od ukupno 98,4 miliona KM, 82,2 miliona odnose se isključivo na planirane troškove nabavke struje.

Kako je pojašnjeno, 15,4 miliona maraka odnose se na kratkoročnu kupovinu energije zbog sanacije ispada u proizvodnji, a 21,1 milion maraka po osnovu kupoprodaje na tržištu. Čak 15,5 miliona maraka bit će utrošeno za nabavku struje iz obnovljivih izvora.Ostvareni troškovi za kupoprodaju na tržištu mogu biti i viši od planiranih, ako se njihovom realizacijom postiže dodatni pozitivan finansijski efekt za Društvo, navodi se u dokumentima.

Napravili gubitak

Početkom prošle godine ova kompanija je zbog loše hidrometeorološke situacije u prva tri mjeseca napravila gubitak od 18 miliona, a za pola godine 22,8 miliona KM. Razlog tome je što je proizvodila i prodavala struju po 42,60 eura po megavat-satu, a na berzi kupovala i po 125,52 eura po megavat-satu. Ova državna firma ustvari je bila primorana kupovati struju da bi sistem u redovnoj isporuci potrošačima bio održiv i stabilan.

Viškove već prodali

U „Elektroprivredi BiH“ nedavno su prodali i viškove struje za period april - decembar 2018. godine švicarskom „Alpiqu“, a vrijednost ugovora iznosi oko 28 miliona KM. Švicarski „Alpiq“ je kompanija koja je 2010. kao strateški partner trebala graditi Blok 7 TE Tuzla, ali je ugovor raskinut zbog sumnji na određene nepravilnosti. „Alpiq“ je i 2009. kupovao struju od EPBiH, dok je na čelu firme bio Amer Jerlagić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.