BIH

I Rekića nam je poslao Vasiljević

Vasiljević: General koji je povlačio konce / Rekić: Figura u rukama Beograda

E. D. A.

13.2.2018

Donoseći dalje detalje o prvim ratnim dešavanjima u BiH i razgovoru vođenom u štabu nekadašnjeg komandanta JNA u BiH Milutina Kukanjca, gdje tadašnji šef KOS-a Aleksandar Vasiljević nudi bh. strani na raspolaganje oficira KOS-a Fikreta Muslimovića, Munir Alibabić u svojoj knjizi tvrdi da je do tada u centrali KOS-a u Beogradu sjedio i Enver Mujezinović.  

''Josipova'' priča

- Nekom se predstavlja kao "Josip", a KOS-ovim damama se i ne mora predstavljati jer mu cvrkut prepoznaju, traži informacije o stanju u Bosni. Osiono poručuje kako će JNA odlučno zaštititi ugroženo srpstvo u Jugoslaviji, da će ubrzo izbiti na granice srpstva Karlobag - Karlovac - Virovitica, da je ne treba provocirati i da će ona srediti stanje u Bosni.


Alibabić: KOS-ova montaža

"Josipovu" priču preko telefona će zapamtiti pukovnik JNA Jovan, koji se sa njim nije slagao, pa će ga u ljeto 1992., kada je sreo Envera i u njemu prepoznao "Josipa", na to podsjetiti. Ovaj to ne poriče. Šta li je tek poručivao KOS-ovkama i KOS-ovim agentima? O granicama srpstva je govorio "Josip". Tako su govorili i Šešelj i Karadžić, javno, doduše - prenijela je „Slobodna Bosna” 19. maja 1996. godine Alibabićeve navode iz knjige „Bosna u kandžama KOS-a”.

Oštar razgovor

Alibabić dalje piše:

- Kažem Vasiljeviću da ne brine za naše kadrovske probleme i da ćemo mi ovih dana primiti više Srba u Službu nego što ih je otišlo na drugu stranu. On, opet, naglašava da je bolji jedan njegov profesionalac nego deset početnika, a Delimustafić dodaje da bez zanatlija nema posla. Kaže da je Sead Rekić, kojeg mu je poslao Vasiljević, bolji od svih inspektora policije koje ima.

Aco zaključuje da ja nisam za razuman dogovor o saradnji i da će se pokazati da JNA štiti sve narode iz Jugoslavije, da se nije svrstala ni na jednu stranu. Kažem mu: "Vama je, Aco, najbolje da se iz Sarajeva pokupite što prije". On me gleda iznenađeno.

Izlazimo iz Komande, oni sjedaju u moj auto, vozimo se do restorana "Monik". Kažem Muhoviću da vozi preko Mejtaša, da general vidi koliko mu je JNA sinoć bila neutralna. A tamo ruševine, čitava ulica posuta staklom od granatiranja. General gleda, šuti. Pred "Monikom" ga pitam: "Jesi li vidio šta ste uradili?" "Jesam", odgovara.  


Delimustafić je rekao da će Muslimovića preko Fikreta Abdića "uvaliti" Jerki Doki, ministru odbrane

Poslije će mi Delimustafić zamjeriti zbog oštrine razgovora sa generalom i reći da ih je primio predsjednik Izetbegović, da je general Predsjedniku pokazao strašne podatke, te da se Izetbegović zbog toga zabrinuo. Kažem mu, pola od toga je KOS-ova montaža. Opet Delimustafić pita da li bi Muslimović bio dobar podsekretar. Kažem mu šta mislim, na što on dodade da će ga, onda, preko Fikreta Abdića, "uvaliti" Jerki Doki, ministru odbrane. Tako je i bilo – piše u Alibabićevoj knjizi, prenijela je „Slobodna Bosna”.

(Sutra: Šta se dešavalo 2. i 3. maja 1992. godine)  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.