BIH

Kome Zvizdić i Novalić daju podršku

Partizansko spomen-groblje, jedno od najvećih na Balkanu koje je 2006. proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, već odavno je omiljeno mjesto za vandalska orgijanja

Piše: M. SMAJKIĆ

18.2.2018

Godinama je opstajala zamisao velikog Bogdana Bogdanovića o svom najraskošnijem djelu, Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, da se „dva grada gledaju licem u lice, oči u oči - grad mrtvih antifašističkih junaka, uglavnom mladića i djevojaka - ratnika i grad živih, za koji su oni položili živote”.  

Neviđeno iživljavanje 

Nažalost, njegov „Mostarski grad mrtvih“, Partizansko spomen-groblje, jedno od najvećih na Balkanu i koje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, već je odavno samo omiljeno mjesto za vandalska orgijanja.  

Neviđeno iživljavanje, od iscrtavanja „svastika“, ispisivanja odvratnih grafita, lomljenja kamenih ploča s imenima stradalih Mostaraca, paljenja čempresa, traje više od dvije decenije. Već odavno je zaboravljena epizoda s obnovom ovog kompleksa od 2008. do 2010. godine u što je Grad Mostar s vladom Kraljevine Norveške uložio 200.000 KM. Taj novac nije utrošen ni na to da kompleks dobije bilo kakvu zaštitu, čak ni videonadzor.

Svako obilježavanje važnih datuma kada se posjećuje ovaj spomenik prolazi uz prisustvo jakih policijskih snaga. Tako je bilo za 14. februar, Dan oslobođenja Mostara, tako će biti i danas, kada će grad na Neretvi pohoditi više od 1.000 antifašista iz svih dijelova bivše države zbog završnice manifestacije „Dani antifašizma u Mostaru“, čiju organizaciju potpisuje Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.  

Udruženje, prema riječima njegovog predsjednika Seada Đulića, pokušava stvoriti klimu za obnovu Partizanskog spomen-groblja. No, obnove ovog kompleksa su puna usta mnogima. Mostarci se pitaju koliko jedan spomenik ima odbora za obnovu - dva ili tri?

Postoji, naime, UABNOR-ov odbor, čiji je puni naziv Odbor za podršku obnovi Partizanskog groblja, ali i istoimeni na čijem je čelu Sergej Sergio Šotrić. 


Reakcija Bešlića

Đulić za naš list naglašava kako oni nisu formirali Odbor da raspisuju tendere i biraju izvođače radova, nego da se konkretno radi na obnovi za koju je, kako kaže, potrebno oko 1,2 miliona KM. 

- Također, treba 150.000 maraka godišnje za fizičko osiguranje - govori Đulić.

On napominje da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić donio odluku kojom je ovaj odbor za podršku obnovi Partizanskog groblja dopunjen novim umjesto umrlih članova. 

- U sastavu tog odbora nema gospodina Šotrića, niti bilo koga od onih koji se tako predstavljaju. On se lažno predstavlja i zapravo radi za one koji unose smutnje i ruše sve ono što jeste antifašizam u ovom gradu. Ako žele i ako im je stalo, koliko nas god ima, moramo biti zajedno. No, oni uporno neće ni sa kim. Hoće sami. Priče o ličnim promocijama, priče u kojima svaka rečenica počinje sa ja su priče koje su iz nekog drugog vremena i koje nisu za ovu priču. Mi smo osmislili manifestaciju, napravili program i mi ćemo to slijediti - tvrdi Đulić.

Podsjetimo, odlukom gradonačelnika Mostara iz 2003. godine uspostavljen je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja, dok je u oktobru prošle godine Agencija Stari grad imenovala istoimeni odbor te postavila za predsjednika Sergeja Šotrića umjesto umrlog Radmila Andrića. Bešlić je uputio reakciju naglašavajući da je Partizansko groblje u posjedu Skupštine općine Mostar. 

Đulić, također, ističe da još nije održana ni konstituirajuća sjednica tog odbora.  

- Kako god, tu Šotrića nema i to bi isto bilo da ja sad kažem da sam ja sekretar Ujedinjenih naroda – kaže Đulić. 

S druge strane, Šotrić tvrdi da iza njega i njegovog odbora stoje državni i federalni premijer, Denis Zvizdić i Fadil Novalić. Šotrić je, naime, na pres-konferenciji upriličenoj uoči 14. februara, govoreći kao predsjednik Odbora, izjavio da je njihova akcija naišla na ozbiljnu podršku kako federalnih tako i državnih organa vlasti, koji su, naveo je, izrazili punu spremnost da učestvuju i doprinose u svim etapama rekonstrukcije spomenika kao i da je napravljen plan. Prema njemu, za obnovu je potrebno manje od milion maraka.

Skaka uskočio 

- Prije svega s premijerima Zvizdićem i Novalićem i ja se nadam već u ovoj godini da će biti završena faza obnove spomenika koja će biti dostojna da se on uvrsti u kategoriju svih ostalih značajnijih turističkih destinacija ovog grada. Znači, da generira i radna mjesta. Ovaj spomenik je poslije Starog mosta najznačajniji arhitektonski spomenik u gradu, koji će ugostiti veliki broj građana Mostara, majki s djecom i zaljubljenih parova kao što je to bilo nekada. Nemojte sada očekivati da ćemo govoriti neke tehničke detalje, jer to, možda, ne bi bilo primjereno govoriti ovog dana. Dovoljno je da znate da smo mi i dalje odlučni da ovaj spomenik vratimo u prvobitno stanje - ispričao je Šotrić. 

Na Đulićeve tvrdnje Šotrić odgovara kako nema namjeru da ih komentira.

- Slušao sam komentare da je gradonačelnik Mostara platio grubo čišćenje ovog spomenika. To sam demantovao, mada nisam želio da se uključujem u te diskusije. Međutim, dokazi su tu, to je donirao Grad Sarajevo u ličnosti gradonačelnika Abdulaha Skake. Mene interesuje da mi obnovimo ovaj spomenik i svako je pozvan. Nikome se ne može zabraniti da da svoj doprinos u manjem ili većem obimu - odgovorio nam je Šotrić. 

Dizdarević: Najvažniji su obnova i očuvanje  

Ž7 =  #Raif Dizdarevic FF#

Sredinom novembra prošle godine u Mostaru je održana konstituirajuća sjednica Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja kojeg je formirao UABNOR Mostar. Čini ga više od 70 intelektualaca, a na čijem je čelu Raif Dizdarević.

Iz Gradske uprave Mostara potvrdili su nam da je gradonačelnik donio odluku kojom su Alija Šunje i Zdravko Ivković imenovani u Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen-groblja umjesto umrlih Alije Bijavice i Radmila Brace Andrića. Također, rečeno nam je da u sastavu tog odbora nema Šotrića.

Dizdarević: Na čelu 70 intelektualaca članova Odbora

Kako je za „Dnevni avaz” potvrdio Raif Dizdarević, u Savezu antifašista i boraca NOR-a BiH do sada je pokrenuto više inicijativa da se Partizansko groblje očuva i obnovi. 

- Nažalost, to je prolazilo, da tako kažemo, mimo gluhih ušiju i nastavljeno je skrnavljenje, što je, moram tako reći, grozan anticivilizacijski odnos vladajućih u Mostaru. Zbog toga smo pokrenuli širu društvenu inicijativu o formiranju Odbora za podršku obnovi i očuvanju Partizanskog groblja - kaže nam Dizdarević.

Baš kao što su nam iz UABNOR-a Mostar kazali da je na njihovu i inicijativu SABNOR-a 2003. godine gradonačelnik formirao Odbor, čija je zadaća bila da vodi brigu o svim radnjama na očuvanju i obnovi kompleksa i koji je, uglavnom, sastavljen od građevinsko-arhitektonskih stručnjaka, Dizdarević je naglasio da su nedavno predložili gradonačelniku da popuni Odbor nedostajućim članovima ili da formira novi. 


I dok će zadaća Odbora kojeg je imenovao gradonačelnik biti izrada projekta sanacije, revitalizacije i zaštite, UABNOR će snagom autoriteta, budući da broji više od 70 uglednika, kako je to rekao i Dizdarević, vršiti pritisak na institucije države, od Grada Mostara, Vlade FBiH do Vijeća ministara BiH, da izvrše svoju zadaću i obaveze kada je riječ o Partizanskom groblju, kao nacionalnom spomeniku BiH. 

- Naš interes je obnova i očuvanje groblja. Svaka organizacija koja to isto želi je dobrodošla - rekao je Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.