BIH

Još se ne zna usljed čega je raznesena kuća povratnice

Edina Bešlagić poginula je u stravičnoj eksploziji u svojoj kući: Nastradala žena puno znala o ubicama svojih roditelja #raznesena kuca u kojoj je stradala Edina Beslagic

Piše: H. ČALIĆ

25.2.2018

Skoro dvije sedmice su prošle od tragedije koja se dogodila u Doboju, na Bešlagića Brdu, u mahali Šušnjari Gornji, kada je 12. februara u stravičnoj eksploziji u svojoj kući poginula Edina Bešlagić (57), žrtva posljednjeg rata u BiH.

Sumnjive verzije 

O ovoj nesreći povratnici Bošnjaci i dalje sa zebnjom i strahom govore. Istraga o eksploziji koja je uzrokovala požar u kojem je u najstrašnijim mukama izgorjela Edina Bešlagić teče sporo, što baca dodatnu sumnju na cijeli slučaj.

Mnogi strepe da bi pozadina ove tragedije mogla biti mnogo dublja, jer je nesretna žena 25 godina tragala za pravdom i puno znala o ratnom zločinu koji se pred njenim očima dogodio 15. septembra 1993., kada su ubijeni njeni roditelji Zaim i Rabija, amidža Arif i strina Ulfeta.

- Ubili su nam dva brata i dvije snahe tog 15. septembra 1993. dok su baš ovdje na Bešlagića Brdu u svojoj kući pili kafu. Sve se zna, zna se ko je počinio taj zločin i taj mora odgovarati za to. Neka svako iz svakog naroda odgovara za svoja nedjela, pa i u Doboju. Naša Edina je sad platila glavom. Neka policija i tužilaštvo urade ono što treba da urade. Špekulacije idu od priče o eksploziji plinske boce, koju rahmetli Edina nikada nije imala, zatim izjave iz policije da u ovom slučaju nije bilo terorističkog čina, pa do pronađenog benzina na zgarištu. Ovo se mora dovesti do kraja - kaže tetka stradale Edine Hata Bešlagić, također povratnica u Doboj.

S druge strane, povratnici u dobojsku Čaršiju se pitaju je li moguće da bošnjačke prvake u vlasti ovaj slučaj uopće ne interesira. Jedino ih je ujutro nakon slučaja, dok je još ugljenisano tijelo nesretne žene ležalo u požarištu, posjetio Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada Doboja, i razgovarao s preplašenim ljudima i rodbinom nastradale.

Bajraktarević: Čekaju se rezultati istrage

Težak slučaj 

- Znam da je to težak slučaj i udarac povratnicima. Ima raznih priča i indicija. Nastradala Edina je bila žrtva rata. Njoj su pred očima pobijeni roditelji i rođaci. Pravda treba da stigne ubice, ali treba sačekati rezultate istrage i ne iznositi teške riječi - stava je Bajraktarević. 

Nažalost, bošnjačkih predstavnika vlasti nije bilo ni na dženazi rahmetli Edini Bešlagić, iako se samo nekoliko mjeseci prije ove tragedije bošnjački član Predsjedništva BiH izljubio s gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem. 

Svi čekaju kraj istrage

Poslanik u NSRS Mihnet Okić, svojevremeno koordinator povratka u Doboj, ističe, pak, da je prošlo vrijeme šutnje. 

- Doboj se mora “otvoriti” i svi zločini se moraju procesuirati - rekao je Okić, koji od policije i dobojskog tužilaštva traži profesionalnu i odgovornu istragu.  

Predsjednik Foruma za sigurnost građana Doboj Enes Suljkanović ističe kako je Doboj otvoreni grad, grad tolerancije i suživota te da bi to trebala biti garancija budućnosti. Ni on do okončanja istrage ne želi komentirati sam slučaj tragedije u kojoj je poginula povratnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.