BIH

Vranduku prijeti katastrofa!

Ugroženi kuće i stanovništvo u Novom Vranduku ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

10.3.2018

Otkako je počela gradnja hidroelektrane Vranduk, odnosno brane, mještani Vranduka i okolnih sela susreću se s brojnim problemima. Nabujala rijeka Bosna, ali i ljudski faktor, uzroci su plavljenja podvožnjaka koji vodi u sela Hanovi i Ljubetovo, ali i erozije obale u Novom Vranduku, zbog čega su ugrožene četiri kuće. 

Nosili bolesne 

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jučer ova mjesta, gdje smo zatekli vidno ogorčene mještane. Prema riječima supružnika Emira i Hatidže Mujezinović, apsurdno je da su u 21. stoljeću ljudi odsječeni od svijeta.

- Svi naši problemi nastaju otkako je počela gradnja brane. Tok Bosne je pomjeren, što uzrokuje plavljenje podvožnjaka. Svaka manja kiša nama zadaje probleme - govori Emir Mujezinović.

Njegova supruga Hatidža ističe da se u Hanovima nekad vodio miran i lijep život, a danas je tamo više pasa nego ljudi.

- Zbog gradnje hidroelektrane mnogi su se odselili, jer su im kuće ugrožene. Ostali smo mi i još jedna porodica. Ovo je tuga - govori Hatidža.

Iznad Hanova je Ljubetovo s oko 400 mještana, koje je nakon svake kiše također odsječeno. Supružnici Mujezinović ističu da je situacija alarmantna, naročito ako nekome zatreba ljekar.

- Nedavno je dolazila hitna pomoć, nisu mogli proći. Morali su čovjeka umotati u deku i prenositi ga preko pruge. To je žalosno. Obećali su nam novi put, ali ništa od toga – govori Emir Mujezinović.

Problem prave brana i pomjeranje toka Bosne

Čekaju reakcije

U Novom Vranduku nabujala rijeka odnijela je veći dio obale, zbog čega su ugrožene četiri kuće, među kojima je i ona vlasnice Saladine Šarić.

- Njive koje su mještani nekad obrađivali odnijela je voda. Nestao je dulum obradivog zemljišta i 50 stabala voćki. Obraćali smo se svim institucijama, ali niko ništa. Strah nas je živjeti ovdje, jer voda prijeti i kućama - kaže Šarić, nadajući se da će neko reagirati i zaustaviti katastrofu koja prijeti Vranduku.

Smajlovićeva upozorenja 

Profesor fizike i poznati ekolog Akif Smajlović ističe da je na ono što se dešava u Vranduku upozoravao još prije dvije godine.

- Ali, niko me nije slušao. Nažalost, došlo je do tragedije, ugroženo je stanovništvo i njihove kuće - kaže Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.