Foto: Prikaz indeksa gojaznosti po zemljama

ANALIZE |

Istraživanje svjetske zdravstvene organizacije: Bosanci najmršaviji, Turci najdeblji narod u Evropi

Autor: N. MANJURA
11.03.2018 23:33
A
A
A

Bosanci i Hercegovci su najmanje gojazan narod, pokazuje istraživanje za 2017. godinu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i to za zemlje Evrope i Amerike, a koje je tematizirano na internetskoj stranici bigthink.com.

96 zemalja

Sa samo 17,9 posto prosječnog indeksa tjelesne težine (BMI), što je i ispod normalne težine, nalazimo se na posljednjem mjestu svjetske ljestvice, na kojoj u gojaznosti vodi američka Zapadna Virdžinija s indeksom od čak 37,7 posto i od evropskih zemalja Turska sa 32,1 posto.

Na tabeli se nalazi 96 zemalja svijeta. WHO navodi i da su žene u našoj zemlji sa BMI od 18,4 gojaznije od muškaraca, koji u prosjeku imaju BMI od 17,1 posto. Našu zemlju na tabeli slijede Moldavija sa 18,9 posto BMI-ja, potom Švicarska sa 19,5, Danska 19,7 i Italija sa 19,9 posto BMI-ja.

Od Turaka su nešto mršaviji stanovnici Malte sa 28,9 posto te Britanskih otoka, gdje je više od četvrtine ljudi klinički pretilo. Ostale zemlje, koje su iznad granice normalne težine su Mađarska, Litvanija i Češka.

Iznenađuju podaci

Nutricionista Amela Ivković-O'Reilly smatra da je ova analiza pomalo iznenađujuća, s obzirom na ranije podatke i zabrinjavajuću činjenicu da je svako četvrto dijete u BiH pretilo.

- Prema prijašnjim analizama bili smo negdje u vrhu gojaznih. Vjerujem da smo puno gori od tog istraživanja, jer naš narod je poznat po tome da jede dosta ugljikohidrata ili drugim riječima pite, peciva, hljeb... Tu je, svakako, i nedostatak fizičke aktivnosti. Mislim da ima zdravijih nacija od nas, kao što su Italijani i Francuzi, koji imaju razvijene zdrave navike – smatra Ivković–O'Reilly.

Razlog - siromaštvo?  

Analiza sa stranice bigthink.com navodi i da ovi podaci mogu biti rezultat činjenice da siromašne zemlje, kao što su naša i Moldavija, nemaju razvijene restorane brze hrane kao što to imaju Švicarska, Danska i Italija, koji imaju i bolje razvijene zdravije navike, poput zdrave ishrane i tjelesnih aktivnosti, nego mi.

Više o:

BiH Istraživanja WHO