Foto: Nakon obuke u Institutu, mnogi će napustiti BiH

TUZLA

Veliki interes za prekvalifikaciju u Institutu za zavarivanje: Samo lani međunarodno priznati atest dobilo više od 700 kandidata

Autor: M. MUHAMEDBEGOVIĆ
12.03.2018 06:48
A
A
A

Međunarodno priznati atest zavarivača u Institutu za zavarivanje u Tuzli samo prošle godine steklo je više od 700 osoba. U desetak godina, koliko postoji, kroz ovu ustanovu prošlo je više od 4.000 građana svih profila i zanimanja.

Nova prilika

Prilikom naše posjete Institutu na obuci smo zatekli i Almira Fejzića iz Jajca te Marka Pantića iz Milića. Fejzić je završio Elektrotehničku, a Pantić Stolarsku školu. Za prekvalifikaciju su se, objašnjavaju, odlučili zato što će tako lakše do plaćenijeg te u Evropi veoma cijenjenog zanimanja, gdje će, kažu, i potražiti priliku za posao.

- Zavarivač je vrlo traženo zanimanje u Evropi. Dobar zavarivač, jednostavno, ne može biti bez posla. Otac mi je, stjecajem okolnosti, penzionisani zavarivač pa sam i od njega nešto malo učio. Vidio sam da ide, vidim sebe tu, a i svoju priliku da pošteno radim i zaradim – objašnjava Fejzić.

Iako je završio stolarski zanat, Pantić nam govori da ga taj posao ne ispunjava dovoljno te da se u međuvremenu javila ljubav prema zavarivačkom.

- Planiram poslije obuke ići negdje u inozemstvo, jer je ovaj posao kod nas slabo plaćen. Što se tiče obuke, ovdje sam tek jedan dan, ali vidim da su kolege veoma korektne i da ću od njih moći dosta naučiti – pojašnjava Pantić.

Dobra saradnja

Prema riječima Seida Zulića, direktora Instituta za zavarivanje, osim obuke kandidata, imaju dobru saradnju i sa Mašinskom školom, čiji učenici u njihovim radionicama obavljaju praktičnu nastavu. Oni najbolji na kraju dobivaju i međunarodno priznati atest. Lani je ovaj atest dobilo šest učenika.

Veoma brzo do posla 

- Učenici Mašinske škole veoma brzo su našli posao u Tuzlanskom kantonu s obzirom na to da metalni sektor u našem kantonu u posljednjih nekoliko godina bilježi veći obim posla, pogotovo one firme koje su orijentirane na izvoz. Ugovor sa Mašinskom školom zaista je pozitivna stvar – kaže Zulić.