Foto: Čampara: Krši prava uposlenih / Kovačević: Povreda privatnosti

SAZNAJEMO | Iz Sindikata FMUP-a reagirali na ministrovu osionost

Čampara traži spisak svih policajaca koji su ga tužili!

Autor: M. AŠČIĆ
12.03.2018 17:00
A
A
A

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (FMUP), zatražio je od svih organizacionih jedinica Ministarstva da mu se dostavi spisak svih uposlenika koji su tužili ovu federalnu policijsku instituciju, o čemu smo nedavno pisali. 

  • Faksimil dopisa Aljoše Čampare svim jedinicama
    Faksimil dopisa Aljoše Čampare svim jedinicama

Nezakoniti zahtjevi

Kako „Avaz” saznaje, Čampara je uputio dopis u kojem se traži i da mu se dostave imena angažiranih advokata i to u „formi liste popunjene podacima koje vlastoručno upisuje svaki uposlenik, a koji će se nakon toga uporediti s evidencijama tužbi koje vodi MUP FBiH.“

- Rukovodioci organizacionih jedinica (ovlaštene osobe) dužni su objediniti dobivene podatke od uposlenika i ispred osnovne organizacione jedinice dostaviti mi ih u roku od sedam dana - stoji u dopisu Čampare.

S druge strane, u Sindikatu Federalnog MUP-a navode da su ovi Čamparini zahtjevi nezakoniti, jer je riječ o pokrenutim privatnim tužbama. I direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je na nezakonite radnje ministra Čampare.

  • Faksimil odgovora Sindikata FMUP-a
    Faksimil odgovora Sindikata FMUP-a

Principi zakona

Iz Agencije su na upit Sindikata, koji se obratio ovoj službi, odgovorili da „zahtijevanje podataka o pokrenutim privatnim tužbama i imenima angažiranih advokata nema osnova u relevantnom zakonu”.

- To bi dovelo do povrede principa zakonite obrade ličnih podataka i povrede prava na privatnost uposlenika - istaknuo je u dopisu Kovačević.

  • Faksimil odgovora Agencije za zaštitu ličnih podataka
    Faksimil odgovora Agencije za zaštitu ličnih podataka

Obradović: Podaci koje ste nezakonito prikupili moraju biti uništeni!

- S obzirom na to da su podaci prikupljeni na nezakonit način, te da je došlo do povrede principa zakonite obrade ličnih podataka i povrede prava na privatnost uposlenih u Ministarstvu na čijem ste Vi čelu, molimo Vas da se podaci koji su prikupljeni na nezakonit način unište u prisustvu određene radne grupe - naveo je Dragan Obradović, predsjednik Skupštine Sindikata FMUP-a u hitnom dopisu upućenom Čampari 6. marta ove godine.