FELJTON

Leglo nepotizma i kriminala

„Slobodna Bosna” je 9. decembra 2010. opisivala i kako se današnji ambasador BiH u Jordanu, bivši policajac i obavještajac od povjerenja Bakira Izetbegovića, pobrinuo i za članove porodice

Piše: E.D.A.

14.3.2018

Osim saznanja o tome da je Haris Lukovac, kao šef Službe za opće poslove MVP-a tokom mandata ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, o budžetskom trošku redovno obilazio suprugu Sanju, zaposlenu u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) u Briselu, “Slobodna Bosna” u nastavku teksta od 9. decembra 2010. godine opisala je i kako se ovaj današnji ambasador BiH u Jordanu, bivši policajac i obavještajac od povjerenja Bakira Izetbegovića, pobrinuo i za ostale članove porodice.

Privatno poduzeće

- Tako je i njegov brat Sanin dobio posao u Ministarstvu vanjskih poslova. Nakon što je otjeran iz Ambasade BiH u Saudijskoj Arabiji, gdje je radio kao vozač, Sanin Lukovac se prijavio na konkurs za jedno od četiri upražnjena mjesta u Ministarstvu vanjskih polova. Iako je konkurs objavljen mimo znanja i pravilnika Agencije za državnu službu, Sanin Lukovac je konkurirao za mjesto prvog sekretara u Sektoru za nekretnine, što je, u hijerarhiji Ministarstva, treća po važnosti dužnost u ovoj instituciji.

Zanimljivo je kako je Sanin Lukovac, prije nego što je ugovorom o djelu primljen na mjesto savjetnika u MVP BiH, diplomirao u Australiji, pohađajući večernju školu. Tu mu je australsku diplomu verificirao problematični univerzitet „Philip Noel Baker”, kojeg je u sarajevskom predgrađu Stup oformio Zdravko Šurlan, šarlatanski predsjednik Međunarodne lige humanista.

Da je Lukovac sa svojim najbližim suradnicima Ministarstvo vanjskih poslova pretvorio u svoje privatno poduzeće, najbolje govore rezultati revizije poslovanja ove institucije za proteklu godinu. Tako je u sjedištu Ministarstva samo za reprezentaciju prošle godine potrošeno više od 265 hiljada maraka. Trošilo se po restoranima, ali i u samoj zgradi, u kojoj se za reprezentaciju mjesečno odvajalo osam i po hiljada maraka.

Lukovac: Mjesečno samo za reprezentaciju 8.500 KM

Revizorski izvještaji

No, ni to nije bilo dovoljno pa je MVP prošle godine privatnu zabavu proslave rođendana Emine Merdan, šefice kabineta ministra Svena Alkalaja, platilo sedam hiljada maraka. Revizorski izvještaji potvrdili su samovolju Lukovca i njegovih suradnika i kada su u pitanju javne nabavke, koje se obavljaju bez tendera, ponuda i ostalih zakonom propisanih procedura - objavila je „Slobodna Bosna” 9. decembra 2010. godine.

Kako je Alkalaj uklonio skupu Lukovčevu bankinu za invalide

- Posljednji slučaj Lukovčeve samovolje zabilježen je prije nekoliko dana, a zanimljiv je zbog činjenice da je to jedan od rijetkih poslova koje je kritikovao ministar Alkalaj.

Naime, Lukovac je, kako saznajemo u Ministarstvu, sam dogovorio posao postavljanja bankine za pomoć invalidnim osobama prilikom ulaska u zgradu Ministarstva. No, kako je ona šlampavo urađena i postavljena na mjestu na kojem nije predviđena, mnogi su se uposlenici Ministarstva žalili kako se ozljeđuju na njoj prilikom ulaska u zgradu.

Tek nakon što je na bankini pao i ozlijedio se ministar Alkalaj, bijesno je naredio Lukovcu da je odmah ukloni. Bankina za koju niko u Ministarstvu ne zna ko ju je postavio, uklonjena je odmah, iako je za njeno postavljanje potrošeno više hiljada maraka - pisao je SB 9. decembra 2010. godine.

(Sutra: Kako je Lukovca otac prijavio zloglasnom Dušku Zgonjaninu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.