FELJTON

Kako je Lukovca otac prijavio zloglasnom Dušku Zgonjaninu

Faksimil teksta „Slobodne Bosne” od 9. decembra 2010. godine: Olimpijski osmijeh Harisa Lukovca

Piše: E.D.A.

15.3.2018

Još jedan od vrlo zanimljivih detalja o Harisu Lukovcu, sivoj eminenciji bh. diplomatije, nekadašnjem bezbjednjaku, obavještajcu, zaštitaru, danas Izetbegovićevom ambasadoru u Jordanu, odakle nerezidentno pokriva Irak, Siriju, Liban, Palestinu, „Slobodna Bosna” je u tekstu od 9. decembra 2010. godine opisala pod naslovom „Olimpijski osmijeh Harisa Lukovca”. 

Gosti Olimpijade

Tu je prepričano kako je ovaj operativac Bakira Izetbegovića 1984. godine za vrijeme ZOI-ja u Sarajevu „pokrivao” tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Huana Antonija Samarana (Juan Antonio Samaranch).

- Haris Lukovac rođen je u Sarajevu, gdje je završio Srednju elektrotehničku školu, a zatim i vanredno Fakultet političkih nauka. Po okončanju studija zapošljava se u sadašnjoj Službi državne bezbjednosti na poslovima operativne tehnike.

Postaje mlađi inspektor i počinje raditi u Sektoru poslova obrambenih priprema. U sigurnosne strukture ulazi neposredno pred početak Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, gdje je bio jedan od bezbjednjaka koji osiguravaju hotel „Holiday Inn“, u kojem su bili smješteni najvažniji gosti Olimpijade. Među njima i pokojni Huan Antonio Samaran, tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Lukovac: Dio halke Bakira Izetbegovića

Zgonjanin: Dao zadatak Lukovcu

Akcija „Pliva”

U to je vrijeme Lukovčev otac, sanitarni inspektor, bio jedan od ključnih aktera sigurnosne akcije kodnog imena „Pliva”, koja je imala za zadatak stalnu kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda tokom Igara.

Lukovac je bio pratilac najbližih Samaranovih suradnika s kojima je i nakon Olimpijade ostao u kontaktu. Nakon Olimpijade, njegovom su ocu bili sumnjivi dugi razgovori koje je vodio na engleskom jeziku, pa je svog sina prijavio Dušku Zgonjaninu, šefu SDB-a, kasnijem ministru unutrašnjih poslova.

Zgonjanin je odmah Lukovcu naložio “opserviranje“ Samaranovog prijatelja s kojim je ostao u kontaktu kao potencijalno bezbjednosno zanimljivom osobom.

Lukovac se u nekoliko navrata sastajao s njim u Zagrebu i Ljubljani, da bi nakon tih sastanaka sačinio izvještaj na jedanaest stranica u kojem je zaključio kako je, navodno, osoba s kojom je kontaktirao homoseksualac – objavila je „Slobodna Bosna” 9. decembra 2010. godine.

Nakon suspenzije “kalemio žice na ogradi“ 

- Nakon okončanog zadatka (1984.), Lukovac je suspendiran iako je nakon svakog od tih sastanaka donosio poklone svojim nadređenima.

Vraćen je u najniži čin inspektora i premješten na Policijsku akademiju na Vracama, gdje je sve do početka rata u BiH, kako se tvrdi, “kalemio žice na ogradi“, odnosno, radio kao električar - piše u tekstu SB-a objavljenom prije osam godina.

(Sutra: Osman Mehmedagić Osmica - od magacionera do obavještajca)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.