BIH

Ličnost sedmice Đina Haspel: Prva šefica CIA-e zna sve tajne

Piše: G. MRKIĆ

17.3.2018

Đina Haspel (Gina), veteran i tajni agent CIA-e, koju je predsjednik Donald Tramp (Trump) izabrao da vodi Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), je poznati i iskusni američki obavještajac.

Odluka Senata

Ukoliko njenu nominaciju potvrdi američki Senat, Haspel će postati prva žena na čelu CIA-e. Ona će na tu poziciju doći s funkcije zamjenice direktora na kojoj se nalazi od februara 2017. godine. To znači da joj neće biti potrebno vrijeme za „uhodavanje“ u posao jer već zna način funkcioniranja i sve tajne CIA-e.

Haspel ima ogromnu podršku i poštovanje unutar obavještajne zajednice u Sjedinjenim Državama i važi za jednog od najboljih operativaca u tom poslu.

S druge strane, američki mediji pišu da je ona ujedno osoba koja izaziva određene kontroverze, te na koju u Kongresu SAD gledaju s oprezom zbog navodne umiješanosti u rad tajnih zatvora CIA-e u kojima su primjenjivane nasilne tehnike ispitivanja zatvorenika.

Američki obavještajni zvaničnici su, pak, rekli novinarima da su tvrdnje o njenoj navodnoj umiješanosti u ispitivanja koja uključuju mučenje lažne.

Predsjedavajući Senatovog Komiteta za obavještajna pitanja Ričard Bur (Richard Burr) obećao je podršku njenoj nominaciji. On je rekao da je ponosan na njen rad i dodao da će osigurati da njena nominacija bude razmatrana bez odlaganja.

Uska saradnja

- Znam Đinu lično i ona ima pravu paletu sposobnosti, iskustva i prosuđivanja za vođenje jedne od najkritičnijih agencija naše nacije - rekao je Bur.

Haspel je izabrana za novu direktoricu Agencije nakon što je republikanski predsjednik otpustio državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson) i na njegovo mjesto izabrao aktuelnog direktora CIA-e Majka Pompea (Mike). Tramp je rekao novinarima da je usko sarađivao s Haspel i da je u pitanju "izvanredna osoba".

Pozicije u inozemstvu  

Haspel je rođena 1957. godine, a cijela njena karijera vezana je uz CIA-u. Ovoj agenciji se pridružila 1985. i otad napreduje ka vrhu. Radila je na pozicijama u Kini, centralnoj Evropi, Turskoj i centralnoj Aziji. Od februara ove godine nalazi se na poziciji zamjenika direktora CIA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.