DNEVNIK

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH: Od katarskih plus 35 do briselskih kiša

Pendeš sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemoler: Ohrabrujuće poruke

Piše: Avaz.ba

17.3.2018

Subota, 10. mart: Dva različita kraja svijeta 

Iako službeno neradni dan, subota je protekla brzo u posljednjim pripremama za dva putovanja, u dva različita kraja svijeta, različite kulture, običaje, na katarskih čak plus 35 stupnjeva, pa sve do briselska kišna i prohladna dva stupnja Celzijeva. Isto tako, subotu sam iskoristila za posjet Mostaru te sastanak s četrdesetak stranačkih kolegica iz Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača” iz toga dijela BiH, čija sam predsjednica, gdje smo analizirale aktualnu političku situaciju, te razgovarale o planovima za budućnost.

Držim kako je važno biti na terenu, razgovarati s ljudima, doživjeti i dijeliti njihove sudbine kako bismo jasno artikulirali naše stavove sukladno preferencijama stanovništva BiH, te je ovo bila samo jedna u nizu tih aktivnosti. Uvečer sam prisustvovala koncertu „2Cellos“ u sarajevskoj Zetri. Povratak u moj Vitez bio je u kasnim satima, te prigoda za kratki odmor do nedjeljnog puta u Dohu.

Nedjelja, 11. mart : Dolazak u Dohu

Stižemo na Sarajevski aerodrom. Polazak za Dohu je u 11.15. Sve je na vrijeme. U Dohu stižemo u 20 sati po lokalnom vremenu. Obavljaju se posljednje pripreme za brojne susrete koji su planirani. Ovogodišnja „Doha međunarodna pomorska odbrambena izložba - konferencija DIMDEX 2018“ je jubilarna, 10. od njene uspostave. Sutra je već drugi dan posjete i počinju zvanične ceremonije i brojni susreti.

Ponedjeljak, 12. mart : Prijemi i sastanci  

Već u devet krećemo na lokaciju mjesta održavanja Konferencije i izložbe DIMDEX. Potrebno nam je pola sata da stignemo. Odmah po dolasku očekuje nas zajednički prijem i razgovori sa zamjenikom emira Katara Njegovom Ekselencijom šeikom Abdulahom bin Hamadom el-Tanijem i državnim ministrom za pitanje odbrane Katara dr. Jalidom bin Muhamedom el-Atijahom. Pola sata kasnije obavljena je ceremonija svečanog otvaranja izložbe.

Delegacije obilaze izložbene štandove po posebnom programu organizatora. U podne sam već na sastanku s načelnikom generalštaba oružanih snaga države Katar. Riječ je o bilateralnim razgovorima. Raspored je zgusnut, ali je sve dobro organizirano. U 13 sati smo na službenom ručku, a zatim kreću bilateralni razgovori na marginama događaja. Ovo je bila i prigoda da ostvarim posebne kontakte s kolegama, ali i s predstavnicima zemlje domaćina. Tijekom službenog boravka u Dohi zamjeniku premijera El-Atijahu sam uputila poziv da posjeti BiH, posebno zahvalivši pozivu za posjet Kataru, te čestitavši na vrhunski organiziranoj konferenciji.

Na sastanku smo zajednički izrazili interes za jačanjem suradnje kroz brojna polja. Njegovu Ekselenciju ministra sam informirala s glavnim zadacima Ministarstva obrane BiH i naglasila kako je u fokusu našeg rada niz aktivnosti koje se odnose na što skoriju aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, te da vrijedno i predano radimo na ispunjavanju svih zakonom dodijeljenih zadaća.

Utorak, 13. mart : U Muzeju islamske umjetnosti 

Već je treći dan službene posjete Dohi, gdje smo obišli Muzej islamske umjetnosti. Ovo je bila sjajna prigoda da se upoznamo pobliže i s kulturom i tradicijom u ovome, za nas u BiH, prilično nepoznatom i egzotičnom dijelu naše planete. Tokom posjeta Muzeju islamske umjetnosti uvjerila sam se u njegovu izuzetnu vrijednost i sjajnu postavku.

Iako kratko putovanje, mogu kazati na koncu kako ga ocjenjujem iz više segmenata vrlo uspješnim. Vjerujem u novostvorene kontakte koje ću staviti na raspolaganje odgovornim ljudima iz namjenske industrije u BiH kako bismo dali doprinos ekonomskom prosperitetu BiH.

Srijeda, 14. mart: Naš euroatlantski put 

Povratak na Međunarodni aerodrom u Sarajevo u podne, a odmah odlazak za Brisel na vrlo važne sastanke te nastavak izuzetno užurbanog ritma. Dobrodošlicu su nam izrazili veleposlanik BiH pri NATO-u, gospodin Almir Džuvo i šef vojnog dijela bh. misije pri NATO-u brigadir Čajić, te njihovi suradnici. U večernjim satima sa svojim suradnicima, gospodom Šajinovićem, Smajićem i Križanovićem, te našim predstavnicima u Briselu obavila sam posljednje brifinge i dogovore u svezi izuzetno važnog dana za naš euroatlantski integracijski proces.

Četvrtak, 15. mart : Podrška članica NATO-a 

Četvrtak je za bh. izaslanstvo počeo rano, već oko sedam bili smo na putu za sjedište naše misije pri NATO-u, a izaslanstvu MOBiH pridružio se i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak sa svojom ekipom. Po dolasku u Misiju održali smo sastanak s veleposlanikom Slovačke pri NATO-u, Nj. E. Radovanom Javorčikom, s obzirom na to da je Slovačka kontakt država za BiH kada je u pitanju Sjevernoatlantski savez.

Bilo je zbilja zadovoljstvo čuti informacije i iskustva kolega iz Slovačke, te će nam isto biti od značaja u našem budućem radu. Središnji događaj je sastanak u formatu NAC+BiH kojim je predsjedavala zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rouz Gotemoler (Rose Gottemoller). Sastanak u ovome formatu došao je u izuzetno važnom trenutku, što su potvrdili i nazočni veleposlanici zemalja članica NATO-a pri sjedištu Saveza u Briselu, s obzirom na to da se u travnju održava sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, dok je za srpanj planiran NATO samit, gdje očekujemo da će biti i riječi o statusu euroatlantskih integracija za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U svome obraćanju uvaženim ekselencijama naglasila sam golemu važnost procesa euroatlantskih integracija, kako za BiH tako i za regionalnu, ali i europsku stabilnost i sigurnost, te ukazala na ostvareni progres u BiH, ne zanemarujući činjenicu kako su ispred nas brojni i značajni izazovi. Iskoristila sam prigodu istaknuti kontinuirane napore i napredak na knjiženju perspektivne vojne imovine, važnost donošenja i implementacije „Pregleda obrane“ s pripadajućim dokumentom Plana razvoja i moderniziranja OSBiH, te ostale izuzetno uspješne aktivnosti MO i OSBiH prije svega na području uništavanja viškova naoružanja i streljiva, sudjelovanja na domaćim i međunarodnim vojnim vježbama, pomoći civilnim strukturama, te snažnoj borbi protiv korupcije u sustavu obrane.

Na koncu sam istakla i čvrsto opredjeljenje za aktiviranje MAP-a, te da treba shvatiti kao kredibilan rezultat BiH ispunjenje Talinskog uvjeta, kao i da je BiH sve preostale postupke registracije perspektivnih vojnih lokacija spremna okončati kao dio procesa implementacije Godišnjih planova suradnje u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), što je također izrijekom potvrđeno u zaključku Predsjedništva BiH.

Izuzetno sam bila i ohrabrena interesom koji je pokazan na sastanku za BiH od naših partnera, a svi veleposlanici zemalja članica NATO-a pri sjedištu u Briselu izrazili su zadovoljstvo naporima BiH kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta iz Talina, a u svezi aktiviranja MAP-a, ali i rad na sveukupnim reformskim procesima, te su pružili punu potporu u nastavku aktivnosti.

Naporan, ali uspješan dan okončali smo brifingom u Misiji BiH pri NATO-u, šetnjom Briselom, te pripremom za polazak u BiH.

Petak, 16. mart : Zahvalnost domaćinima 

Petak je prigoda zahvaliti veleposlaniku Džuvi i brigadiru Čajiću za domaćinstvo. Rano ujutro krenuli smo prema zračnoj luci, odakle smo se sretno vratili u Sarajevo, ohrabreni porukama naših partnera iz NATO-a, s još većim motivom i elanom za nastavak reformskih procesa na korist i dobrobit BiH, ali i sveukupnoj stabilnosti jugoistoka Europe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.