20 PITANJA

Želio bih da ima više žena u vlasti

Isaković: Umanjio bih privilegije političarima ( A. Durgut)

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

24.3.2018

1. Jesu li žene i muškarci u BiH ravnopravni? 

- Naravno da nisu. Na prostorima zapadnog Balkana to je vrlo teško postići, ali BiH ratifikacijom Istanbulske konvencije svakako je korak ispred okruženja.

2.  Šta biste mijenjali po tom pitanju? 

- Želio bih da ima više žena u vlasti, na mjestima donošenja važnih odluka za državne i interese porodice. Ravnopravnost spolova se ne može postići bez apsolutne podrške muškaraca.

3. Ispravljate li sagovornike koji ne poštuju rodno osjetljivi jezik? 

- Da, vrlo često.

4.  Da možete odlučiti o tome, kome biste umanjili privilegije iz budžeta, a kome povećali budžetska davanja? 

- Umanjio bih one političarima, a posebno članovima Predsjedništva i Vijeća ministara, a povećao borcima, RVI, penzionerima, nezaposlenima i drugim socijalnim kategorijama.

5.  Često tvrdite da je sramotno što se u budžetu novac od odricanja od državljanstva uvrštava u prihode...   

- Nažalost, već četvrtu godinu ukazujem na taj problem u prihodima i vjerovatno smo jedina zemlja u svijetu koja bilježi rast prihoda po osnovu odustajanja od državljanstva BiH i, nažalost, to nikoga ne zabrinjava.

6.  Upućeni ste u aferu s Fabrikom cijevi Derventa i IGA-om. Hoće li taj slučaj ikada dobiti pravosudni epilog? 

- U IGA-i su se desile nezakonite radnje s ogromnim posljedicama. Mislim da istraga neće doći do kraja imajući u vidu odnos i utjecaj pojedinih politika na pravosuđe i tužilaštvo.

7.  Rade li nadležni dovoljno na smanjenju vanjskog duga? 

- Ne, a to pokazuje i zabrinjavajući podatak da su već dvije godine anuiteti po vanjskom dugu veći od budžeta za finansiranje institucija BiH, što znači da nam treba više novca za plaćanje kredita nego za finansiranje države.

8.  Šta biste Vi uradili da se to promijeni? 

- Mnogo toga. Počeo bih od povećanja sredstava za kapitalna ulaganja, jer trenutno nemamo investicija, osim u državni zatvor.

9.  Enorman je i unutrašnji dug. Kako riješiti taj problem? 

- Rješenje je u uvođenju fiskalne discipline, posebno u preduzeća koja su u vlasništvu države, čiji dug iznosi oko tri milijarde maraka.

10.  BiH ne koristi dovoljno svoje prirodne resurse. Zašto? 

- Mislim da vlade na svim nivoima nisu vodile dovoljno računa o prirodnim resursima, pa su koncesije davane bez jasnih programa i elemenata za daljnju proizvodnju ili preradu.

11. Kako zaustaviti iseljavanja iz BiH? 

- Privrednim zamahom koji bi mladima dao šansu. U prošlom stoljeću su ljudi odlazili na privremeni rad u inozemstvo, s namjerom da se vrate. Danas odlaze sa željom da se nikada ne vrate.

12.  Zašto ne koristimo više IPA fondove? 

- Razloga je mnogo, od loših ustavnih i zakonskih rješenja, do slabe edukacije stanovništva koje bi moglo da koristi ove fondove.

13.  Je li BiH kvalitetno iskoristila sredstva od sukcesije imovine bivše SFRJ? 

- Nije. Svjedoci smo da imovina još nije podijeljena, a posebno ona iz oblasti umjetnosti, književnosti, sporta, intelektualna imovina...

14.  Može li se u vezi s Izbornim zakonom u BiH naći kompromis da svi budu zadovoljni? 

- Bez kompromisa i učešća svih u ovom procesu nije moguće doći do odgovarajućeg zakona, naravno, uz medijatorsku pomoć međunarodne zajednice.

15.  Vjerujete li da može biti realiziran projekt izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd na obje trase o kojima se do sada govorilo? 

- Vjerujem u dobre namjere, ali vrijeme će pokazati jesu li očekivanja bila opravdana.

16. Šta je najveći propust predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića? 

- Zvizdić od obećanja iz ekspozea na 30 strana gotovo ništa nije ispunio. Razvojna banka, bolji ambijent za privrednike, državno ministarstvo za poljoprivredu, ubrzani put ka EU... Sve su to ostale puste želje na papiru.

17.  Šta je, prema Vama, najveći uspjeh ovog saziva Predstavničkog doma? 

- Donijeli smo više zakona nego što je predložilo Vijeće ministara, podržali inicijative za otklanjanje prepreka na evropskom putu BiH, stabilizirali izvore finansiranja u budžetima, ratificirali sporazum o granici s Crnom Gorom...

18. Kako poboljšati standard građana? 

- Prije svega, promjenom politike i odnosa i prema građanima i prema državi. Oni koji su doveli građane u ovu poziciju pokazali su za proteklih 25 godina da nisu u stanju ponuditi rješenja, nego samo probleme.

19. Je li BiH trebala produžavati rok za dozvolu za uzgajivače životinja zbog krzna narednih deset godina? 

- Bio sam protiv produženja tog roka jer ni u EU to nije dozvoljeno.

20. Da večeras u Zenici odvojeno nastupaju Zdravko Čolić i Dino Merlin, na čiji biste koncert otišli? 

- Naravno, Dine Merlina.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.