VRELO BOSNE

Arapski novac omekšao stavove SDA-ovih funkcionera

Vile su ipak sagrađene i opremljene u vodozaštitnoj zoni ( S. Saletović)

Piše: E. Trako

29.3.2018

Čedomir Lukić (SDA), ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, duže od dvije godine zabranjuje gradnju vila u vodozaštitnoj zoni Vrela Bosne u općini Ilidža, a njegov stranački kolega Senaid Memić, načelnik Ilidže, odmahuje rukom i radi po svom.

Bez odluke

Ovaj spor između dva nivoa vlasti i izmišljeni sukob dvojice SDA-ovaca, načelnika i ministra, počeo je u julu 2015. godine, kada je kuvajtska kompanija registrirana u BiH "Kuwait Investment Company" počela s realizacijom projekta "Vrelo Bosne", nedaleko od Vrela Bosne, koje je vodozaštitna zona.

Iako je ministar Lukić odmah reagirao navodeći da se na tom lokalitetu ne bi trebalo graditi, zbog činjenice da se radi o vodozaštitnoj zoni, kuće su sagrađene, opremljene i, kako su se jučer na licu mjesta uvjerili reporteri „Dnevnog avaza“, osposobljene za useljenje.

- Slali smo kantonalnu inspekciju na taj lokalitet, a ona je dalje predmet uputila općinskoj inspekciji. Nakon toga nikakve reakcije nije bilo, zbog čega ja stvarno ne znam. Na Vladu nikad nije došla odluka o vodozaštitnim zonama. Kada su u pitanju ti objekti, moram reći da nemam informaciju jesu li im date dozvole. To je nadležnost lokalne zajednice. Ako jeste, to se na taj način nije trebalo desiti - kazao je jučer Lukić za naš list.

Očekivano, s druge strane, načelnik Ilidže Senaid Memić u svom stilu, na naše pitanje šta se u međuvremenu promijenilo, pa su kuće i sagrađene te su im izgrađeni i pristupni putevi, uprkos paničnim izjavama iz Ministarstva da se na tom lokalitetu ne bi trebali graditi novi objekti, kaže:

- Šta se promijenilo, nije se ništa promijenilo. Oni, da mogu, nama bi zabranili zrak da dišemo.

Sve zabranjeno

Lukić: Slali smo inspekciju | Memić: Da mogu, i zrak bi zabranili

Ministar je, kaže Memić, zabranjivao gradnju u vodozaštitnoj zoni jer je slušao pomoćnicu Zijadu Krvavac.

- Ona nikad ništa nije dala da se gradi na Ilidži. Kada se pomene Ilidža, onda je sve zabranjeno, to je tako godinama. Stvar je u tome da je zabranjeno živjeti – kaže Memić.

Dobro upućeni smatraju da je ovo medijsko prepucavanje načelnika i ministra predstava za javnost, te da je arapski novac omekšao stavove obojice.

Kako god, kuće su ipak sagrađene, a u njihovoj blizini je i nova tabla s najavom gradnje još jednog objekta „Vila Bijeli dvor“.

Ko je investitor  

Investitor u ovom projektu je „Kuwait Investment Company“, društvo koje je u BiH registrirano za promet nekretnina i usluga. Projekt nosi naziv "Vrelo Bosne", a podijeljen je po brojevima na više lokacija. Vile su dimenzija 10x10 i 8x10 metara, projektant je kompanija AR CH d. o. o. iz Sarajeva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.