PRIJEDLOZI

Internet-nasilje mora se tretirati kao krivično djelo

Marjanović: Djeca i žene posebno ugroženi

Piše: M. R. S.

30.3.2018

Internet-nasilje mora konačno biti prepoznato i sankcionirano kao krivično djelo, o čemu svjedoče i slučajevi u kojima su se prijetnje izrečene putem interneta i obistinile.  

Stoga očekujem da će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u aprilu i naći dopune Krivičnog zakona FBiH koje sam u formi nacrta uputila u parlamentarnu proceduru, kazala je Zana Marjanović, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Psihičke torture

- U posljednje vrijeme dosta je takvih slučajeva poznatih u javnosti, djece koja su doživjela razne psihičke torture i prijetnje putem interneta koje su kasnije i realizirane. O tome se pisalo, mediji i pojedinci podizali su svijest o tome, a ništa nije učinjeno, što mi je bilo nevjerovatno. Imate slučaj dječaka Mahira (Rakovac, op. a.), koji me duboko uznemirio, pa do uvreda Saneli Prašović – kazala je Marjanović.

Naglasila je da je internet-nasilje, takozvani „cyberbulling“, odnosno kršenje prava na privatnost i ugrožavanje sigurnosti osobe, vezano uz najugroženije grupe, prvenstveno djecu i žene.

Javna rasprava

Marjanović je pojasnila da je u pitanju nacrt dopuna zakona, što podrazumijeva javnu raspravu. Očekuje da će se uključiti mnoga udruženja, organizacije, pojedinci i da će na kraju to biti kvalitetan prijedlog. Istakla je, također, da nema razloga da nacrt ne bude usvojen kako bi se što prije počelo raditi na prijedlogu zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.