Internet-nasilje mora se tretirati kao krivično djelo

PRIJEDLOZI Zana Marjanović, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH

Internet-nasilje mora se tretirati kao krivično djelo

Internet-nasilje mora konačno biti prepoznato i sankcionirano kao krivično djelo, o čemu svjedoče i slučajevi u kojima su se prijetnje izrečene putem interneta i obistinile.  

Stoga očekujem da će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u aprilu i naći dopune Krivičnog zakona FBiH koje sam u formi nacrta uputila u parlamentarnu proceduru, kazala je Zana Marjanović, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Psihičke torture

- U posljednje vrijeme dosta je takvih slučajeva poznatih u javnosti, djece koja su doživjela razne psihičke torture i prijetnje putem interneta koje su kasnije i realizirane. O tome se pisalo, mediji i pojedinci podizali su svijest o tome, a ništa nije učinjeno, što mi je bilo nevjerovatno. Imate slučaj dječaka Mahira (Rakovac, op. a.), koji me duboko uznemirio, pa do uvreda Saneli Prašović – kazala je Marjanović.

Naglasila je da je internet-nasilje, takozvani „cyberbulling“, odnosno kršenje prava na privatnost i ugrožavanje sigurnosti osobe, vezano uz najugroženije grupe, prvenstveno djecu i žene.

Javna rasprava

Marjanović je pojasnila da je u pitanju nacrt dopuna zakona, što podrazumijeva javnu raspravu. Očekuje da će se uključiti mnoga udruženja, organizacije, pojedinci i da će na kraju to biti kvalitetan prijedlog. Istakla je, također, da nema razloga da nacrt ne bude usvojen kako bi se što prije počelo raditi na prijedlogu zakona.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH