RAZGOVOR

Dogovor o šest izbornih jedinica pola je rješenja za Mostar

Domaćin četvrtog kruga bio SBB: Konstruktivna rješenja

Piše: M. SMAJKIĆ

8.4.2018

Četvrta runda razgovora predstavnika stranaka na lokalnom nivou radi iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru, čiji je domaćin bio Gradski odbor SBB-a, iznjedrila je svojevrsni preokret, s obzirom na činjenicu da su sve stranke prihvatile i dogovorile šest izbornih jedinica.

Do sada su, uglavnom, sve stranke iznosile svoje prijedloge i držale su se zakovane pozicije.

Historijski napredak

- Rezultat naših kompromisa i konstruktivnih rješenja, ideja, argumenata i znanja bio je ovaj, ja bih rekao, historijski napredak na pitanju rješenja Grada Mostara - govori nam predsjednik GO SBB-a Mostar Anel Kljako.

Sve su stranke, kako kaže, zaista iskazale optimizam i spremnost da se radi na ovom rješenju.

- Kada kažemo da je načinjen značajan iskorak na ovom sastanku, onda slobodno možemo reći da je, u principu, pola rješenja gotovo. Ostalo je još neriješeno pitanje centralne zone, tu se govori o dva modela, ali mislim da će biti usvojen model Distrikta Brčko, kako je SBB ranije predložio - iznosi Kljako.


Pojašnjava da je drugi model za rješenje centralne zone predložio HDZ BiH, tako da bi se građani centralne zone podijelili na osnovu adrese prebivališta, gdje bi jedan dio pripao Jugozapadu, a drugi Starom Gradu.

- Ali, mi u SBB-u smatramo da je mnogo efektnije, elegantnije, ljepše i prohodnije primijeniti model Brčkog, pa se građani sami mogu opredijeliti u kojoj jedinici da glasaju i da budu birani. Ipak, ne mislim da će veliki problem biti rješavanje centralne zone - podvlači on.

Drugi akti

Među otvorenim ostalo je i pitanje dva dogradonačelnika. Tačno je, kaže Kljako, kada iz HDZ-a BiH kažu da pozicija dogradonačelnika nije definirana Ustavom.

- Odjeljak 6.c Ustava Federacije BiH definira izbor gradonačelnika grada. Ali, ako nešto nije zabranjeno Ustavom, ne znači da je protivustavno i da se mora mijenjati Ustav Federacije BiH. Mi imamo druge akte kojima možemo propisati određene stvari i nije apsolutno nikakav problem da mi to pitanje definiramo kroz Izborni zakon ili drugi akt, a postoji još modaliteta kako riješiti pitanje dogradonačelnika. Ipak, u ovom trenutku ne želimo otvarati sve karte koje SBB ima ponuditi - ističe Kljako.

Optimističan je da se rješenje za Mostar može postići do 7. maja, kada Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisuje izbore.

Gradska lista

Sve stranke na posljednjem su se sastanku usaglasile da treba postojati gradska lista, ali je ostalo otvoreno pitanje treba li ona brojati 13 ili 17 vijećnika.

- To je apsolutno marginalno pitanje. Sve partije napravit će proračun kako će se to odraziti na izgled Gradskog vijeća. Mi smo to matematički htjeli ponuditi u ime SBB-a, ali oni su sami htjeli da to naprave i to poštujemo. Mislim da to neće biti problem riješiti na narednom sastanku - navodi Kljako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.