REAKCIJE

Tužilaštvo KS: Ne vodimo istrage | Halilović: Vodite o krađi dokaza

Halilović: Neka nas obavijeste | Burzić: Šokirana sam

Piše: K. Ke. – M. Aš.

12.4.2018

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo na prekjučerašnjoj sjednici donijela zaključke u vezi s političkim ubistvima, u kojima se, između ostalog, Tužilaštvo KS poziva da ove predmete stavi u prioritete, stigla je i reakcija ove institucije.

Tužilaštvo KS začuđeno je zaključcima koje su usvojili poslanici u Skupštini KS.

Pogrešna adresa

- Podsjećamo zastupnike i javnost da su predmeti „Ugljen", "Ševe" i "Halilović" vraćeni Tužilaštvu BiH još 28. decembra 2016. godine na dalje postupanje, budući da je jedino i stvarno nadležno za rad na ovim predmetima upravo Tužilaštvo BiH - rečeno je iz Tužilaštva KS, uz napomenu da je i predmet “Leutar” vraćen Tužilaštvu BiH, i to 14. jula 2017.

Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, rekla je jučer za „Avaz“ da je šokirana zaključcima koje je usvojila Skupština KS, a tiču se političkih ubistava, prvenstveno što su pogrešno adresirani.

- Šokirana sam jer se tačno zna gdje se svi ti predmeti nalaze. Ja sam lično potpisala da budu vraćeni Tužilaštvu BiH svi ti predmeti. S time je itekako upoznata Skupština KS, jer sam ih o tome i obavijestila. Kada sam podnosila izvještaj o radu, o tome sam također govorila i odgovarala na njihova pitanja. Sada traže od nas da nešto stavimo u prioritet, a znaju gdje se to nalazi. Mi smo pogrešna adresa – kaže Burzić.

Proslijeđen zaključak

Ona je pojasnila da je u dopisu navela da im je predmet „Leutar“ vraćen, a da tri i po godine nije nijedna radnja bila poduzeta.

- Tada sam tražila i da se provjeri zašto je glavni državni tužilac to nama vratio, tako da je tu sve dobro poznato – rekla nam je Burzić, uz napomenu da ne želi komentirati navode Semira Halilovića koji se odnose na nestale spise iz istraga, jer se oni „ne odnose na politička ubistva“.

No, Semir Halilović, poslanik u Skupštini KS, koji je i predlagač ove tačke, kazao je za „Avaz“ da je taj zaključak proslijeđen svim pravosudnim institucijama.

- Dakle, onim institucijama koje su nadležne. Što se tiče Tužilaštva KS, kod njih se vodi ili se vodila, istraga o nestanku materijalnih dokaza o političkim ubistvima iz depoa MUP-a KS. Tu prijavu i dokumentaciju lično sam ja odnio glavnoj tužiteljici. Ako oni više ne vode tu istragu, neka nas obavijeste - naveo je Halilović.

Ping-pong i Goran Salihović 

Halilović je tokom rasprave istakao da je politika itekako imala utjecaj da se predmeti političkih ubistava nikad ne rasvijetle. Naveo je primjer kako su se tužilaštva „igrala ping-ponga“ ovim predmetima, odnosno da su Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS jedno drugom prebacivali ove predmete nekoliko puta. Veliku ulogu u tome svemu, kako je naveo Halilović, imao je smijenjeni glavni državni tužilac Goran Salihović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.