FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Sukobi nadležnosti vojske i policije

Faksimil teksta objavljenog 20. oktobra 2000. godine: Razotkriveno kako je odobren plan eliminacije Mušana Topalovića Cace, Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića Ćele i Sefera Halilovića

Piše: Avaz.ba

13.4.2018

Urednica sedmičnika „Dani” Vildana Selimbegović u nastavku tada ekskluzivnog teksta „Tajna operacija Ševa: Kako je odobren plan eliminacije Mušana Topalovića Cace, Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića Ćele i Sefera Halilovića” objavljenog 20. oktobra 2000. godine, donoseći detalje dodijeljenih zadataka iz akcije „Trebević 2” provedene u oktobru 1993. godine, dalje piše:

Česta nesnalaženja

- Neki od informiranijih aktera ovih zbivanja priznat će da su kompletnu akciju doživjeli kao rezultat ranijih saznanja i čestih nesnalaženja kada je o preklapanju nadležnosti riječ.

Naime, najveći dio komandnog kadra i vojske i policije imao je već dugo Informaciju o sukobima nadležnosti oružanih snaga i Ministarstva za unutrašnje poslove. Ova informacija je bila vrlo precizna: "Pod okriljem pripadnosti oružanim snagama BiH, pored borbi na odbrani od agresora, određene grupe vrše protivzakonske radnje kod pretresa stanova građana, oduzimanja raznih predmeta, pa čak i hrane."

Informacija se poziva i na pokušaje eliminisanja takvog stanja kada je utvrđena i regulirana nadležnost vojne policije, sa akcentom da vojna policija kontroliše i reguliše saobraćaj vozila koja pripadaju oružanim snagama ARBiH, odnosno da vrše kontrolu pripadnika oružanih snaga RBiH, a da policija vrši nadležnosti iz zakona o unutrašnjim poslovima.

Povećana nesigurnost

Nakon regulisanja nadležnosti rada vojne policije i formalnog prepuštanja pripadnicima MUP-a RBiH da se bave poslovima i zadacima bezbjednosti, stoji u istoj informaciji, nastavljaju se pojave da pojedine strukture ili pojedinci vojne policije na nezakonit način uzimaju sebi u nadležnost ono što po zakonu pripada policiji MUP-a RBiH, što veoma uvećava pravnu, imovinsku i drugu nesigurnost – prenijeli su „Dani”.


Primjeri

Među primjerima spomenutih sukoba „Dani” su u tekstu naveli i neke zabilježene u ljetnim mjesecima ratne 1992. godine u opkoljenom Sarajevu:

- 22. jula na punktu Stupska petlja zapovjednik HVO-a Velimir Marić udaljio je pripadnike MUP-a RBiH s obrazloženjem da će od tog momenta punkt držati isključivo policija HVO. 27. jula '92. pripadnici TO Stela nisu dozvolili policiji MUP-a Sarajevo da vrši kontrolu i regulisanje saobraćaja na raskrsnici 6. proleterske i Ive Andrića, tvrdeći da je njihova teritorija.

Prilikom kontrole jednog vozila u ulici Džemala Bijedića, patroli policije MUP-a suprotstavili su se s uperenim oružjem pripadnici vojne policije i tom prilikom razoružali članove patrole policije.

14. 8. grupa naoružanih lica sa puškama na gotovs, predstavivši se kao vojna policija, grupa Kurtalj Fahrudina, razoružala je pripadnike policije MUP-a u stanci policije Koševo 2, a nakon raspitivanja oko nekog vozila koje je oduzeto, uz izvinjenje vratili oružje policajcima.

15. avgusta '92, na punktu kod Katedrale, zbog obezbjeđenja prolaska delegacije iz Vatikana, saobraćaj je bio zaustavljen. Jedno motorno vozilo kojim je upravljao pripadnik vojne policije pokušalo je nasilno da prođe. Na upozorenje pripadnika policije da su od starješina dobili naređenje da nikog ne puštaju dok ne prođe delegacija, pripadnik vojne policije je odgovorio „jebo te starješina u usta koji ti je izdao takvo naređenje”, da bi potom izvadio pištolj i uperio ga u policiju MUP-a. Vidjevši to, policajci su repetirali automatske puške, da bi u jednom trenutku iza leđa prišlo jedno lice i na sljepoočnicu policajca Idrizović Adija stavilo škorpion, uz prijetnju da je metak u cijevi. U međuvremenu su na lice mjesta stigla još petorica pripadnika vojne policije sa oružjem, i nakon smirivanja vozača vojne policije, razišli su se. U tri navrata u stanicu policije Centar pored Oslobođenja dolaze naoružani pripadnici policije TO, čiji je komandant Dževad Topić Topa, i pod prisilom oružja odvode pojedine pripadnike policije u Centralni zatvor.

Posljednji put to se desilo 16. avgusta '92, kad su tri naoružana pripadnika TO policije razoružala i privela policajce te stanice policije na saslušanje. Dana 19. 8. na saobraćajnom punktu na Čengić-Vili, Treska, u Sarajevu, saobraćajna policija je razoružala jedno civilno lice koje je nosilo akreditaciju policija. Nakon toga, na lice mjesta je došlo 12 vojnih policajaca od kojih je jedan od njih udario rukohvatom pištolja u predjelu glave policajca MUP-a Oruč Emira, od čega je ovaj pao, a ostali su razoružali patrolu i priveli ih u štab Juke Prazine. Evidentirani su slučajevi da su pripadnici vojne policije razoružavali, privodili, maltretirali članove MUP-a RBiH, kao i to da su upadali u stanice policije i iz njih na osnovu ličnog naloga njihovog starješine razoružavali policajce i privodili ih u svoje prostorije - prenijeli su „Dani” u tekstu prije 18 godina.

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.