IZVJEŠTAJI

U BiH malo ili nimalo napretka

Piše: S. NUMANOVIĆ

15.4.2018

Reforme u Bosni i Hercegovini provode se veoma sporo, ocjena je Evropske komisije. 

Ova institucija u utorak, 17. aprila, objavit će izvještaj o situaciji na području zapadnog Balkana. Dokument će u Strazburu predstaviti visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn).

Balkanska turneja

Nakon predstavljanja izvještaja, Mogerini će krenuti u posjetu državama Balkana. Ona, kako je ranije objavljeno, neće obići Bosnu i Hercegovinu, kao ni Kosovo.

U Tiranu i Skoplje doći će s porukom da je Evropska komisija preporučila početak pregovora o pristupanju s Albanijom i Makedonijom. Od Beograda i Podgorice Mogerini će zatražiti ubrzanje reformi i njihovo temeljito provođenje.

Kada je BiH u pitanju, kako je javio Radio Slobodna Evropa, navodeći detalje izvještaja o stanju u balkanskim državama, „zemlja mora ubrzati reforme koje su orijentirane ka EU kako bi se riješili i duboko ukorijenjeni strukturalni problemi koji su bili prepreka za napredak zemlje“.

- Od BiH se traži da se pozabavi prioritetima koji se tiču socioekonomskih reformi, jačanja vladavine prava i javne uprave u skladu s evropskim standardima, kao i poboljšanja saradnje na svim nivoima, piše u dokumentu - navodi ovaj medij.

Ističe se važnost „adekvatnog funkcioniranja ovog mehanizma“ kao ključnog u suočavanju s rastućim izazovima u procesu eurointegracija.

Bosnu i Hercegovinu upozoravaju i da je neophodno hitno usvajanje izmjena Izbornog zakona te provođenje odluka Ustavnog suda.

U Briselu se na Balkan, inače, gleda kao na problematično područje.

Zarobljene države

Dokumenti Evropske komisije ovaj dio Evrope nazivaju i „zarobljenim državama“ u kojima je očigledna sprega kriminala i političara na vlasti, sudovi su pod kontrolom stranaka, a ljudska prava i sloboda govora na stalnom su udaru.

Institucije u Briselu redovno objavljuju i podatke o aktivnostima mafijaških grupa, povezanih s pojedinim političarima, koje u EU uvoze drogu, migrante i bijelo roblje, ali sve češće i oružje.

Pohvale Albaniji i Makedoniji

U Evropskoj komisiji pozitivnim ocjenjuju reforme koje se provode u Albaniji u oblasti pravosuđa i javne uprave te aktivnosti novih vlasti Makedonije na normalizaciji odnosa sa susjedima i rješavanju pitanja funkcionalne države.

Nagrada za to vidi se u formi početka pregovora o članstvu.

Crna Gora i Srbija napreduju u otvaranju poglavlja o članstvu, dok BiH sve više stagnira.

Kosovo se usput spominje. Ova država ima problem s pet zemalja EU, sa Španijom na čelu, koje zahtijevaju da se Kosovo ne tretira u procesu proširenja Unije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.