LIFESTYLE

Alarmantno: Ugroženi podaci svakog klijenta Yahoo Maila, ovo morate uraditi

Avaz.ba

5.10.2017

Svaki Yahoo nalog koji je ikad otvoren je hakovan i ne zavaravajte se da je vaš nalog izuzetak. 

Frka koja se podigla oko Yahoo hakovanja dobila je ovih dana svoj epilog - hakovan je svaki, ali baš svaki Yahoo nalog ikad napravljen! Yahoo je to i zvanično potvrdio podižući visinu hakovanih naloga sa jedne milijarde na svaki nalog koji je ikad otvoren! 

Hakeri su došli u posjed mejlova, brojeva telefona, pravih imena, datuma rođenja, enkriptovanih lozinki, sigurnosnih pitanja i verovatno i do svega što je - u vašim mejlovima… 

Yahoo mail još uvijek mjesečno koristi oko milijardu ljudi, a da ga kao primaran mail klijent upotrjebljava čak 260 miliona korisnika (prema zvaničnim podacima Yahoo kompanije, koje je ranije objavio američki CNet).

Ako ste u bilo kom periodu svog korištenja računara koristili Yahoo Mail, sad je vrijeme da uradite sljedeće i uradite to što prije: 

- Promijenite Yahoo lozinku

- Promijenite sve lozinke na drugim servisima koji imaju istu lozinku, kao lozinka koju upotrebljavate za Yahoo Mail

- Promijenite sigurnosno pitanje za logovanje na bilo koji digitalni servis ili uslugu, posebno ukoliko su pitanja i odgovor isti kao oni koje ste koristili na Yahoo servisima.

Nije poznato da li su hakeri iskoristili bilo šta od podataka u čiji su posjed došli, navodi američka CBS mreža, koja požuruje još jednom sve korisnike da urade preporučene korake. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.