LIFESTYLE

Microsoft CEO: Windows Phone nije imao šanse pored iOS-a i Androida

Avaz.ba

12.10.2017

Microsoftov zvaničnik Džo Belfior je ranije potvrdio da je Windows 10 Mobile praktično ugašena platforma, objašnjavajući da na radaru nema novih funkcija i hardvera, a sada CEO Microsoft Satja Nadela dodatno objašnjava zašto je platforma doživjela neuspjeh.

Tokom 2017 GeekWire Summita, Nadela je ukazao na to da je za Microsoft sada najbolje da se fokusira na iOS i Android apliakcije, kako bi korisnici mogli da pristupaju Microsoftovim aplikacijama bez obzira na to koju platformu izaberu.

On je istakao da je Office pravi dokaz da novi proizvodi ne moraju uvijek da budu dostupni za Windows kako bi bili uspješni. Office produktivni paket je prvo bio objavljen za Mac OS X, a tek onda za Windows.

Kada je u pitanju razlog Microsoftovog odustajanja od mobilnog hardvera, CEO ističe da trenutno stanje na tržištu i udio Windows Mobile-a ne daju povod Microsoftu da nastavi sa ulaganjem u ovu oblast.

- Apsolutno nemamo tržišni udio za naš smartfon hardver, a to je izbor potrošača. To je realnost. Realnost je da ne možemo da se takmičimo kao treći ekosistem bez tržišnog učešća i bez privlačenja developera. Sada se fokusiramo na to da je softver dostupan kako bismo mogli da opslužujemo poslovne korisnike kojima nije bitno dosta stvari koje su važne potrošačima, - - istakao je Nadela.

Ovo znači da će Microsoft nastaviti da održava Windows 10 Mobile u životu samo za enterprise sektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.